Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Ouderdom komt met gebreken

Vanmorgen voor dag en dauw stond ik al met potje pies bij de dokter. Voor de goede orde: niet mijn plas, maar met die van mijn vrouw. Nadat ik het nog lauwwarme ochtendwater bij de assistente had ingeleverd, diagnosticeerde zij het reeds donkerbruine vermoeden van mijn vrouw: Blaasontsteking. Met een kuurtje van 7 dagen antibioticum en de opdracht over een week weer terug te komen, wederom vergezeld van een verse plas, keerde ik huiswaarts. “Hoe kom ik nou aan een blaasontsteking?”, vroeg mijn vrouw, die op de bank zielig lag te wezen. “Geen idee”, zei ik. “Misschien is het gewoon de ouderdom.” Ja, we staan er niet altijd bij stil, maar we worden elke dag een dagje ouder en dat dit gepaard gaat met lichamelijke gebreken, daar willen we eigenlijk niet aan. Het liefste gedragen we ons natuurlijk nog als een jonge god, maar als ik vrijdags drie keer de trap op en af ben gegaan om de vuilniszakken buiten te zetten, moet ik toch ook eerlijk bekennen dat ik lichtelijk buiten adem ben. De afgelopen maanden heb ik bij mijn dochter in haar nieuwe huis lopen klussen en dat is me niet in de koude kleren gaan zitten. Of we het nou willen of niet, we hollen langzaam achteruit. De krant lezen gaat niet meer zonder leesbril en laatste tijd heb ik gemerkt dat mijn gehoor er ook niet beter op wordt. Wát en Hè?, zijn woorden die ik steeds vaker gebruiken moet. Een hoorapparaat zou de oplossing kunnen zijn, maar heeft u wel eens gezien wat die dingen kosten! Ik heb daar laatst op internet eens wat informatie over ingewonnen. Bij één van die toko’s kon je meedoen aan een gratis hoortest en dat leek mij wel wat. Dan wordt je gehoor getest en krijg je vier weken lang op proef een paar hoortoestellen. Dus ik stuur een e-mail dat ik graag in aanmerking zou willen komen voor zo’n proefpakket. Krijg keurig dezelfde dag nog een mailtje terug met de mededeling dat ze snel telefonisch contact met me op zouden nemen voor een afspraak. Nou…, dat is mooi al weer een week of wat geleden en ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik heb niets meer gehoord.

Frans de Leef

©Frans de Leef
oktober 2017

 

 

 

Tussen 2015 en 2020 schreef Frans de Leef voor de KonkreetNieuws precies 21 columns over een schat aan onderwerpen. Van ‘Ovonde’ tot ‘Kouwe Kak’, van ‘Loksen’ tot ‘Haagse Bluf’. Frans eindigde zijn bijdrage aan KonkreetNieuws met ‘Krimp’, over de gestage teloorgang van het mannelijk geslacht. Zijn columns waren altijd goed voor minstens een glimlach en vaak een schaterlach. We bedanken Frans voor al zijn humorvolle columns. We missen ze nu al!