Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Krimp

Op het moment dat ik achter m’n computer kruip om nog net de deadline voor de KonkreetNieuws van oktober te halen, hoor ik op de achtergrond Jaap van Dissel van het RIVM in het 8 uur journaal verklaren dat we nu echt aan de vooravond staan van de tweede coronagolf. De besmettingen lopen in een rap tempo op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt onverminderd voort. Het testen geeft ook problemen, want voor de testlocaties sta je in de fi le, als je überhaupt al een afspraak hebt kunnen forceren. Voor de economie, die het zwaar te verduren heeft, komt de tweede golf extra hard aan. Hadden we al een krimp van 8,5%, dan zal deze de komende maanden alleen maar groter en groter worden. En dat is nog niet eens alles, want er is ook een giga krimp gaande bij de diersoorten. Er staan er inmiddels heel veel op de lijst van uitstervenden. En tot overmaat van ramp las ik onlangs, dat waar wij mannen het meest onzeker over zijn, óók al onderhevig is aan krimp! Uit een recentelijk gepubliceerd onderzoek van een Italiaans wetenschappelijk bureau is namelijk vast komen te staan dat de gemiddelde lengte van ons fi ere mannelijke geslachtsdeel – in ‘ruststand’ wel te verstaan – de afgelopen decennia gekrompen is van 9,7 centimeter in 1948 tot 8,8 centimeter in 2018. Een dramatisch verlies van 9 millimeter! Dus reken maar uit wat er, als dit zo doorgaat, nog kan gaan ‘staan’ in het volgende millennium. Nou ben ik zelf uit het jaar direct na de eerste meting, dus in mijn ‘geval’ valt het nog mee, maar ik moet toch al snel rekening houden met een persoonlijk verlies van net iets meer dan één tiende millimeter. Niet schokkend natuurlijk, maar toch, ‘t kan wel het verschil maken om een keer goed diep te gaan. De oorzaak van dit geslachtsverlies zit ‘m volgens de onderzoekers in de verslechterde leefomstandigheden van ons mannen. Te weinig bewegen, stress, sterke drank en ook obesitas hebben te maken met deze fysieke krimp. Een positief puntje uit ditzelfde onderzoek is dan wel weer, dat de gemiddelde armlengte van de man in de afgelopen 70 jaar wél iets is toegenomen. Dat geeft ons in ieder geval toch weer wat meer armslag. Aan de andere kant…, wat zal ik me druk maken: Het zal mij eerlijk gezegd worst wezen dat wij in de toekomst steeds minder in te brengen hebben bij de dames. Het dient mijn tijd wel uit!

 

Frans de Leef

©Frans de Leef
oktober 2020

 

 

 

Tussen 2015 en 2020 schreef Frans de Leef voor de KonkreetNieuws precies 21 columns over een schat aan onderwerpen. Van ‘Ovonde’ tot ‘Kouwe Kak’, van ‘Loksen’ tot ‘Haagse Bluf’. Frans eindigde zijn bijdrage aan KonkreetNieuws met ‘Krimp’, over de gestage teloorgang van het mannelijk geslacht. Zijn columns waren altijd goed voor minstens een glimlach en vaak een schaterlach. We bedanken Frans voor al zijn humorvolle columns. We missen ze nu al!