Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Haagse bluf

Scheveningen wordt The Hague Beach. Je moet blijkbaar Klein heten om zó gróóts te kunnen denken. Soms vraag ik me af, wat hebben die beleidsmakers toch? Staan ze wel met beide voeten op de grond? Hebben ze last van grootheidswaanzin of lijden ze aan een minderwaardigheidscomplex? Neem nou zo’n slogan als ‘Den Haag bruist’. Ja, bruist aan m’n hoela! De enige plek waar het bruist is het Spuiplein, tenminste als de fontein werkt en die werkt al jaren niet meer. Of ‘Den Haag Koninklijk veelzijdig’. Inderdaad, veelzijdig op het Noordeinde, maar rest van de stad denkt daar héél anders over. Wat is het dan toch dat de politici drijft tot die grootspraak? Wie verzint in vredesnaam al die bizarre namen, die tegenwoordig ook nog internationaal moeten klinken, voor doodnormale plekken in deze stad? Weet jij ’t, weet ik ’t? Neem nou een benaming als ‘City Mondial’. Volgens mij is het is niets anders dan een opgeklopte naam voor de multiculturele Schilderswijk. Of wat dacht u van ‘Avenue Culinair’. Een pietepeuterig stukje Haagse gracht, waar meer kroegen zitten dan dat er restaurants zijn. En dan hebben we natuurlijk ook nog ‘Chinatown’. Jawel, ‘Chinatown’! Een stukje Wagenstraat en wat zijstraatjes, met 50 winkels en bedrijven waarvan hooguit de helft gerund wordt door Chinezen. Althans door ondernemers van Chinese afkomst. Met als oosters hoogtepunt – precies in het midden – een Turkse moskee. En dat moeten wij dan ‘Chinatown’ noemen. Nou, zo lust ik er nog wel een paar. Wat dacht je van de Weimarstraat, die noemen we toch ook niet ‘Turkishtown’. En de Haagse Markt, moeten we die in het vervolg dan maar ‘International Marok Kasba’ noemen? Nee, niks ‘Chinatown’ dus of ‘Art The Hague’, ‘Avenue Culinair’, ‘The Hague Festivals’, ‘World Forum’, ‘The Hague Beach’ en ‘City Marketing’. Dus laten we ophouden om in ‘The Hague’ elke straathoek of evenement een naam van internationale allure mee te geven. Het is allemaal opgeklopte zooi! Hoe heet dat ook alweer? O ja…., Haagse Bluf.

 

Frans de Leef

©Frans de Leef
december 2015

 

 

 

Tussen 2015 en 2020 schreef Frans de Leef voor de KonkreetNieuws precies 21 columns over een schat aan onderwerpen. Van ‘Ovonde’ tot ‘Kouwe Kak’, van ‘Loksen’ tot ‘Haagse Bluf’. Frans eindigde zijn bijdrage aan KonkreetNieuws met ‘Krimp’, over de gestage teloorgang van het mannelijk geslacht. Zijn columns waren altijd goed voor minstens een glimlach en vaak een schaterlach. We bedanken Frans voor al zijn humorvolle columns. We missen ze nu al!