Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Beleid?

Het is algemeen bekend dat er op het stadhuis niet bepaald lichten werken. Want als dat wel zo zou zijn, dan had het ijspaleis wel het lichtpaleis geheten. Wat trouwens een veel betere naam is gezien het aantal lampies dat daar werkt. U zult wel denken, waar gaat dit over? Het zit namelijk zo: Vanmorgen reed ik op mijn vélo over de Copernicuslaan en ik wist niet wat ik zag! Het hele speeltuintje lag overhoop. Dus ik vraag aan één van die oranjehesjes die daar werkt: “Wat is hier in godesnaam aan de hand?” Zegt die knakker: “Geen idee! De baas vraagt en wij graven. De wipkippen gaan allemaal naar de Binckhorst om daar tijdelijk te worden opgeslagen. We hebben ze al bij een heleboel speeltuintjes weggehaald. Op het Kepplerplein, het Newtonplein en bij de slof op de Loosduinseweg. En als we zodadelijk hier klaar zijn, gaan we naar de Fahrenheitstraat, bij de Appie. Maar als je echt wil weten waarom ze overal weg moeten, dan moet je gewoon m’n chef op het stadhuis even bellen: 4711.” Nou ben ik gelukkig aardig ingevoerd in de ambtelijke termen, dus ik naar huis en bellen: 3534711. “Goedemorgen, gemeente Den Haag dienst stadsbeheer, infrastructuur, openbare speeltuinen en groenvoorziening, met Flip de Haan. Waarmee kan ik u van dienst zijn?” “Goedemorgen meneer De Haan, u spreekt met De Leef. Om te beginnen meneer De Haan, mijn complimenten dat u zowaar op uw werkplek zit, dat had ik niet verwacht, maar dit terzijde. Ik heb namelijk zojuist tot mijn grote ontsteltenis geconstateerd dat uw dienst op diverse plaatsen in de stad is overgegaan tot het verwijderen van de wipkippen. Kunt u mij de reden daarvoor geven?” “Jazeker meneer De Leef. De door onze dienst verwijderde wipkippen worden tijdelijk ondergebracht in onze dependance aan de Binckhorst. Dit alles in het kader betreffende de richtlijnen van de regelgeving die jongstleden zijn uitgevaardigd door het ministerie van Landbouw. We hebben hier namelijk te maken met een zogenaamde uit het buitenland overgewaaide variant van de klassieke vogelpest. Met als gevolg dat al het pluimvee uit voorzorg moet worden opgehokt.” “Meneer De Haan, heeft u eigenlijk wel enig idee hoe een wipkip er uitziet?” “Om u eerlijk de waarheid te zeggen meneer De leef.., NEE! Maar we mogen er van uit gaan dat we hier te maken hebben met een hoenderachtige en deze vallen dus per definitie onder de categorie preventief te ruimen, c.q. op te hokken pluimvee.” “Ja hoor, meneer De Haan, ‘t is mij in volkomen duidelijk. Trouwens gezien uw naam mag uzelf ook wel oppassen. In ieder geval bedankt voor uw kostbare tijd. Goeiesmorgens!”

 

Frans de Leef

©Frans de Leef
april 2018

 

 

 

Tussen 2015 en 2020 schreef Frans de Leef voor de KonkreetNieuws precies 21 columns over een schat aan onderwerpen. Van ‘Ovonde’ tot ‘Kouwe Kak’, van ‘Loksen’ tot ‘Haagse Bluf’. Frans eindigde zijn bijdrage aan KonkreetNieuws met ‘Krimp’, over de gestage teloorgang van het mannelijk geslacht. Zijn columns waren altijd goed voor minstens een glimlach en vaak een schaterlach. We bedanken Frans voor al zijn humorvolle columns. We missen ze nu al!