Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De dames Vol & Voller gaan uit eten: Fluffy injera bij Finjal

Niet dat er leeuwen en giraffen in Eritrea in het wild rondlopen, maar de zaak hangt er vol mee. De Dames eten deze keer bij Finjal in de Weimarstraat. Tot voor kort heette dat het Oostafrikaans Eethuisje en dat staat nog steeds half verbleekt op de gevel. De neef van de vorige eigenaar is sinds kort de baas en is vol goede moed bezig aan de herstart.

Berbere

Maar dat is bijzaak. Het draait natuurlijk om het eten. En de Eritrese keuken is – net als de nauw verwante Ethiopische – zonder meer bijzonder te noemen. Een berg- en woestijnkeuken waar ‘berbere’ centraal staat. Dat is een rode, behoorlijk pittige en complexe kruidenmix, die gerechten veel diepgang kan geven. Azië en Afrika ontmoeten er elkaar: gember en chili, nootmuskaat en fenegriek, komijn en koriander, kruidnagel en kardemom. Berbere is nergens hetzelfde, net als de Noord-Afrikaanse ras-el-hanout, de ‘hand van de kruidenmeester’. Ook die verschilt per maker.

Injera

Een andere bijzonderheid is de injera. Dat is een gefermenteerde, lichtzure, nogal elastische pannenkoek boordevol belletjes. Je scheurt een stukje van de bijgeleverde injera en daarmee pak je een beetje van de lekkernijen die op een andere injera liggen. Bij onze gecombineerde Combi Mix (€ 20,50) en Combi 27 (€ 18,50) is dat onder meer lamsstoof (zigni), kip (dorho), gele linzen met tomaat (birsen), spinazie, pompoen en aardappel met kurkuma (alicha). Eten doe je met je hand. De rechter wel te verstaan, zelfs als je linkshandig bent, want de linker is voor de afdeling sanitair. Er is wel een lepel, maar je bent eigenlijk een watje als je die nodig hebt.

Suwa

Heb je al die verschillende bergjes op je pannenkoek gezellig samen opgepeuzeld, dan komt eigenlijk het lekkerste: de onderliggende injera waar alle smaken diep zijn ingetrokken. Een suwa maakt het eten compleet. Normaal is dat lokaal bier gebrouwen van geroosterd brood, geserveerd in een beker of kalebas. Hier komt de suwa uit een bierflesje en schenk je hem in een halve kokosnoot.

Tips

Na het eten van de gecombineerde Combi’s hebben de Dames nog wel een paar suggesties. Iets leukere namen voor de gerechten misschien? Iets meer variatie in smaak, vooral in de vleesgerechtjes? Volgens mevrouw Voller smaakt de berbere wel heel erg naar tomatenpuree. Het zou fijn zijn als in ieder geval enkele gerechtjes ook de pittigheid krijgen die je verwacht bij Eritrees eten.

 

Finjal
Weimarstraat 52A Concept shared dining
Cijfer: 7 Smaak erg milde berbere all over
Opvallend hoe fluffy kan een pannenkoek zijn