Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De dames Vol & Voller gaan uit eten: Flora

De mooiste zonsondergang van de stad

Het toeval wil dat de dames Vol & Voller een paar weken geleden al los van elkaar hebben gegeten bij het nieuwe Flora, boven in de oude gemeentelijke telefooncentrale. We kwamen tot precies hetzelfde oordeel. Flora is een fantastische plek en heeft geweldig personeel. Maar het eten vonden wij – toch niet onbelangrijk voor een restaurant – een tikkeltje minder. Alles en iedereen verdient een tweede kans, dus ook Flora. En nu snappen wij waarom onze collegaatjes van de Michelinsterren altijd twee keer ergens eten. Wat een verschil met de vorige keer!

Vroeg aan tafel

Laten wij bij het begin beginnen. Een plekje reserveren op een gewone doordeweekse woensdag? Alleen nog om 17.00 uur. Het lijkt een ondankbare tijd om te dineren. Toch stroomt Flora al snel vol, dus je vergeet dat je zo vroeg aan tafel zit. Al helemaal als je de zon als een knalrode vuurbal achter de Haagse einder ziet verdwijnen. Een onvergetelijk moment, zowel vanachter je eigen tafeltje, als vanaf het smalle balkon met de kopergroene balustrade.

Emotioneel

De staf is erg attent. Elk kwartier komt er wel iemand langs. De een brengt een gerechtje, een ander schenkt de wijn bij, weer een ander vraagt of alles naar wens was. Steeds iemand anders. Een palet aan gender en kleur en allemaal vriendelijk, enthousiast, vakbekwaam en soms nog grappig ook. Mevrouw Voller wordt er zelfs wat emotioneel van als oud-lerares: zoveel lieve, leuke, jonge mensen, die zo serieus met hun vak bezig zijn!

Menu- en wijnkaart

Flora heeft een mooie wijnkaart, met ook nog een ruime keuze aan wijnen per glas (€ 6-9) en leuke aperitiefjes. Dan de menukaart. Om te beginnen zijn er bites: van simpele olijven, gevulde eitjes of een plankje kaas of charcuterie, tot aan zuurdesemtoast met romesco en ansjovis of artisjok, oesters, gefrituurde broccoli met ajo blanco of varkenskroketjes met limoen-chili mayo (€ 3-12). De lichtere gerechten (€ 13-15) klinken ook heerlijk. Gepekelde harder met bloedsinaasappel en koolrabi, salade van radicchio met blauwe kaas en walnoot, gerookte prei met ricotta en lavas (maggiplant) of gekonfijte rundertong met een mayo van spekbokking (gerookte haring). De wat zwaardere gerechten (€ 17-33) zijn gnocchi met taleggio en boerenkool, oesterzwam met aardpeer en hazelnoot, varkenskotelet met mosterd en appel of casarecce (een deftig woord voor een tamelijk gewone soort pasta) met ragu van wilde eend.

Fantastisch

Wij proeven de gepekelde harder. Een lokaal visje met een normaal niet erg uitgesproken smaak, maar de combinatie met pekel, bloedsinaasappel en koolrabi is heerlijk. De gekookte rundertong is een soort vitello tonnato met een eigen twist. Een paar drupjes extra van die rokerige spekbokkingsaus had niet misstaan. We bestellen ook de sjieke pasta met wilde schieteend (pas op voor hagel, zo waarschuwt de menukaart). Alweer een zeer smaakvol bord eten. Dat geldt ook voor de malse varkenskotelet met heerlijke mosterd-appelpuree. Of het de vorige keer aan ons lag, of dat de kok een slechte dag had, we zullen het nooit weten. Wat we wel weten, is dat we deze keer fantastisch hebben gegeten bij Flora. Zonder dessert, want we hadden al een toetje: de mooiste zonsondergang van de stad.

 

 

Flora Uitzicht ***** (beter kan niet)
De Constant Rebecquestraat 55 Inrichting ****
Ma-Do 14:30 – 00:00
Vr 14:30 – 01:00
Za 12:00 – 01:00
Zo 12:00 – 22:00
Smaak ****
Prijs/kwaliteit ****
8,5 Gastvrijheid ****