Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Hoogwater in het Regentesse- en Valkenboskwartier

“Sinds een jaar staan er in onze wijk kelders van woningen structureel onder water en dat geeft schimmel en schade en trekt ook nog ongedierte aan.” zegt Valkenboslaanbewoner Onno van der Wilk. “In mijn kelder staat steeds water.” Hij heeft dit nog nooit zo meegemaakt in al die jaren dat hij hier woont. “En ook in de buurt hoor ik dezelfde klachten. Met een waterstofzuiger kun je er wel wat aan doen, maar ja, je wilt een structurele oplossing.” Ook de gemeente Den Haag erkent dat er sprake is van een recordaantal meldingen. Na een normale winter krijgen ze 50 meldingen en nu wel 450. Samen met Onno gaan we in gesprek met Arthur Hagen, opdrachtgever bij de afdeling Riolering, wegen en bodem en adviseur grondwater en klimaatadaptatie. Hij is al sinds 1997 verantwoordelijk voor de grondwaterportefeuille. Hij studeerde Civiele Techniek en Milieutechniek aan de TU Delft. Al gauw blijkt zijn uitgebreide kennis over dit onderwerp.

Situatie sinds winter 2022

“Eigenlijk wordt het vanwege het klimaat sinds 1990 almaar natter en hoe verder je van een sloot of kanaal zit, hoe meer last je van dat water hebt. Bij grote regenval duurt het lang voordat het water weer weg is. En op de veengrond is het natuurlijk erger dan op het zand. Al moet je niet vergeten dat hoe dichter je bij de zee woont, die ook aan het stijgen is, je meer overlast hebt. En juist in wijken zoals de Vogelwijk zijn er ook nog eens veel kelders, tel uit je winst. We zitten nu in een periode van extreem veel regen sinds de winter van 2022, waarop ook nog een natte zomer volgde en een extreem natte herfst en winter van 2023. In jullie wijk zal het rond de zuidkant bij de Gaslaan en omgeving het natste zijn overigens. Informatie over de stand van het grondwater, maar ook over wat je kunt doen bij problemen, vind je op de uitgebreide website: www. hulpbijgrondwaterdenhaag.nl. Je kunt er opzoeken hoe de grondwaterstand bij jou in de buurt is en wat je allemaal kunt doen om kelder of kruipruimte zo droog mogelijk te houden.”

Wie is verantwoordelijk voor het grondwater

Volgens de Waterwet is een woningeigenaar verantwoordelijk voor de grondwaterstand onder zijn huis en bijbehorende tuin. De gemeente is verantwoordelijk voor de grondwaterstand in de openbare ruimte, zoals straten, stoepen en parken. Zij heeft ook een grondwaterzorgplicht en bekijkt of de grondwaterstand in de openbare ruimte te hoog of regelmatig te hoog is. Verder registreert de gemeente alle meldingen van overlast en ook kan zij desgevraagd onderzoek instellen. Arthur Hagen geeft aan dat de gemeente moet zorgen dat het grondwaterniveau minimaal 70 cm onder straatniveau/ maaiveld blijft. Bij een structureel hogere stand kan er onderzoek plaatsvinden.

Wat te doen bij water in kelder of kruipruimte

Arthur geeft nog een aantal tips voor het beheer van kelders en kruipruimtes, die overigens ook allemaal op de genoemde website te vinden zijn. “Ventilatie in kelder en kruipruimte is van groot belang: denk aan gevelroosters of speciale gevelstenen met gaten. In een te diepe kruipruimte kan een zand/schelpenlaag goed helpen. Bij optrekkend vocht in de muren: veel ventileren en eventueel kunsthars achter de sluitwand aanbrengen. Goed aangebrachte vloerisolatie maakt de ruimte ook droger. Bij natte kelders is een goede analyse noodzakelijk. Schakel een degelijk bedrijf in, anders kun je van de regen in de drup komen. Samenvattend: laat je goed informeren, huur een vochtexpert in, zeker ook bij een plan om een nieuwe kelder aan te leggen. Als je een natte kelder hebt, zou ook een nieuwe zwevende vloer kunnen helpen. Wees ook voorzichtig met wat je in een kelder bewaart en zet kasten op blokken, los van de muur. Gebruik een eenvoudige vlakpomp om het water weg te krijgen.”
We zijn door dit gesprek veel wijzer geworden over grondwater. Kijk vooral op de website en pas op voor zogenaamde gemakkelijke oplossingen.