De Conradkade en Suezkade zijn sinds 1885 onafscheidelijk met elkaar verbonden. De kades aan het Verversingskanaal, van de Elektriciteitsfabriek tot de Houtrustbrug, kregen in dat jaar hun namen als onderdeel van het stratenplan van bouwondernemer Cornelis Goekoop Dzn (1819-1890). De gemeenteraad stemde in met de door hem aangedragen namen.
Bebouwing op de kades
Nadat de benodigde infrastructuur, zoals ophoging van de grond, bestrating en riolering tussen de Laan van Meerdervoort en de Gasfabriek gereed was, werden vanaf 1891 de eerste woningen op de kades gebouwd. Aan de Suezkade nabij de Laan van Meerdervoort werd als eerste een rij huizen met ‘vrolijke gevels en coquette hoektorentjes’ opgeleverd en aan de overzijde, op de plek van de Panoramaflat van Zanstra, een villa ‘die de Conradkade tot eer zal strekken’. De Coöperatieve Bouwvereniging Eigen Haard was een vroege zakelijke bewoner op de Conradkade 12. Al snel was er een oproep in Het Vaderland om vooral ook bomen te plaatsen op de kades.
Plannen voor Suezkanaal
Dat voor Conrad werd gekozen als naam was niet verwonderlijk. Frederik Willem Conrad (1800-1870) was een van de bekendste ingenieurs uit zijn tijd. Hij was onder meer betrokken bij het droogleggen van de Haarlemmermeer en ingenieur-directeur van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Voor deze maatschappij ontwierp hij talloze spoorbruggen en spoorwegstations. Conrad werd in 1850 gevraagd om voorzitter te worden van de Internationale Commissie voor de doorgraving van de landengte van Suez, een commissie ingesteld door de onderkoning van Egypte, Muhammad Sa’id. Deze commissie had tot taak te adviseren over de haalbaarheid van een Suezkanaal. Conrad was aansluitend president van de internationale commissie van ingenieurs die de plannen voorbereidde.
Eregast bij opening

Toen onder leiding van ir. Ferdinand de Lesseps het Suezkanaal jaren later was gerealiseerd, werd Conrad in november 1869 uitgenodigd om de feestelijke opening bij te wonen als eregast. Ondanks zijn broze gezondheid ondernam hij de lange reis met zijn vrouw Jacqueline en een van zijn dochters. Na het bijwonen van de feestelijkheden maakte hij een reis door Egypte. Op de terugweg via Italië en Oostenrijk belandde hij dodelijk vermoeid in een hotel in München, waar hij op 1 februari 1870 kwam te overlijden.
Conradbrug
Zijn naam komt terug in meerdere Nederlandse straatnamen en er is in Haarlem nog een (bescheiden) kade naar hem vernoemd. In 1936 bouwde gemeentearchitect Antoon Pet een robuuste brug over het Verversingskanaal als onderdeel van de Laan van Meerdervoort. Deze naamloze brug werd in 1955 vernoemd naar Conrad als onderdeel van een gemeentelijk besluit waarbij 29 naamloze bruggen een naam kregen. De toebehorende naambordjes aan beide brugleuningen zijn al lang verdwenen. Reacties: justdeleeuwe@yahoo.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.