Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting gaat de Leegstandwet aanscherpen. Doel is het verkorten van de leegstand van woningen, kantoren en winkels. Experimenten in Amsterdam en Utrecht hebben positief uitgepakt. De wet gaat het mogelijk maken dat de gemeenteraad een leegstandverordening vaststelt.
Meldplicht
Hierin kan een meldplicht door de eigenaar worden opgenomen bij leegstand van bijvoorbeeld een termijn vanaf zes maanden. Op die manier kan de gemeente de leegstand monitoren en daarmee een proactief beleid voeren. In overleg met de eigenaar kan de gemeente deze dan verplichten maatregelen te nemen, voorzieningen te treffen, of de gemeente kan zelf een gebruiker voordragen.
Enkele cijfers
Uit onderzoek blijkt dat de leegstand van woningen in Den Haag sinds 2015 weliswaar is gedaald van 7,2 naar 5,6 procent. De leegstand van kantoorgebouwen is met een percentage van 4,4 procent zelfs laag. Maar de absolute getallen baren toch zorg. 8000 woningen op een woningbestand van 271.000 staan langer dan een jaar leeg, 6000 langer dan twee jaar. De leegstand van winkels is 13,6 procent.
Analyse en aanpak
GroenLinks en D66 vroegen in november dit jaar in een motie al om een leegstandverordening. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde daarmee in. Wethouder Martijn Balster (PvdA) is daar ook gemotiveerd voorstander van: “Den Haag kan zich met de huidige ruimtenood geen leegstand permitteren”. Hij heeft daarom adviesbureau Public Result gevraagd een analyse en een aanpak te maken.
De Zaen
De gemeente hoopt met de verordening het leegstandsbeleid in 2025 aan te scherpen. Nu kunnen panden jaren leegstaan. Als voorbeeld het pand ‘De Zaen’ aan de Beeklaan waarvoor GroenLinks, D66 en de Haagse Stadspartij al meerdere keren aandacht hebben gevraagd. Het staat al meer dan tien jaar leeg, ondanks gesprekken met de eigenaar.
Bron: nieuwsbrief december ‘24 van de Vrienden van Den Haag