Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Hans van der Helm, pionier in keukenland

Op de kop af zestig jaar geleden, op 15 januari 1965, opent Hans van der Helm een winkel in de Weimarstraat op nummer 173. Geen zaak in zoete lekkernijen, wat je zou verwachten van een banketbakker, maar een houtzaak. Dat komt omdat hij is ingetrouwd in de familie Lancee. Zijn kersverse schoonvader overtuigt de 21-jarige Hans om net als hij een zaak te beginnen ‘in het hout’. Hans begint met hout, meubels en kasten, maar ontwikkelt zich al snel tot een van de eerste keukenzaken van Nederland. Een gouden greep in de tijd dat steeds meer Nederlanders zich voor het eerst een betere keuken kunnen veroorloven.

60-jarig jubileum

De zaak bestaat inmiddels 60 jaar. Hans geniet al een tijd van een welverdiend pensioen. Zijn dochter Pascal is zeven jaar geleden in de zaak gekomen. Samen met een team van vaste medewerkers heeft ze het stokje overgenomen. We zitten om tafel met Pascal, Arien Buschgens en Erik Landsmeer. Ervaren rotten zijn het. Pascal hielp al vroeg mee op zaterdagen. Daarna heeft ze jarenlang In Lisse een eigen keukenzaak gehad. Arien werkt al 48 jaar voor Van der Helm, eerst bij het importbedrijf en later hier in de winkel. Ze regelt de financiën en administratie. Erik, ooit begonnen als chauffeur, is na 40 jaar de meest ervaren man in de verkoop.

Eén grote familie

Dat de mensen zo lang werken bij Hans van der Helm zegt wel wat. “Meneer Van der Helm was een echte ondernemer”, zegt Arien. “Hij zei altijd heel duidelijk wat hij van mensen verwachtte. Als het niet goed ging, zei hij dat natuurlijk. Maar als het wel goed ging – en daar vertrouwde hij op, dan complimenteerde hij je ook. We hebben al die tijd veel vrijheid gehad om ons werk zelf in te vullen.” Erik kan dat alleen maar beamen: “Het is eigenlijk één grote familie, er hangt hier een reuze goede sfeer. En je wordt gezien. Meneer Van der Helm organiseerde tot op late leeftijd een uitgebreid kerstdiner voor de medewerkers – ook voor hen die al met pensioen waren.”

Zeven op een rij

“Economische crises zijn gelukkig aan het personeel voorbijgegaan. We hebben zelfs nooit hoeven vrezen voor onze baan”, vervolgt Erik. “Meneer Van der Helm zei dat er na de goede jaren altijd slechte jaren volgen, maar dat een goede ondernemer daarvoor genoeg opzij heeft gezet, zodat het personeel er niet onder hoeft te lijden.” Natuurlijk is er nog wat meer nodig dan een goede reserve, je moet als ondernemer ook met je tijd meegaan, trends oppikken en openstaan voor de wensen van consumenten. Daarom zijn er veel verschillende keukenstijlen te vinden bij Van der Helm. De inmiddels zeven (!) winkelpanden op een rij vormen een enorme showroom van 1.200 m2 met keukens van Nederlands, Duits en Italiaans ontwerp.

IJs is snel gebroken

Zo trouw als de medewerkers zijn, zo trouw zijn ook de klanten van Van der Helm. Arien: “Zo leuk! Regelmatig komen er jonge stellen binnen die zeggen dat ze door hun ouders zijn gestuurd om bij ons te komen kijken. Zodra een van ons zich ook nog herinnert wat we ooit bij hun ouders hebben geïnstalleerd, is het ijs meteen gebroken”. Erik vult aan: “Mensen komen hier graag, ze voelen de relaxte sfeer. We geven ze voorbeelden en advies. We bieden onze klanten alle rust om een goede keuken te kiezen. We trekken ze hier nooit over de tafel heen om een offerte te ondertekenen.”

Betrouwbaarheid en service

Inmiddels is dit deel van de Weimarstraat flink veranderd. Zaten er vroeger nog allerlei woonwinkels in de straat – denk aan beddenzaak Epskamp waar nu de Jumbo zit – anno 2025 is Van der Helm nog de enige. “Toch is dat helemaal niet erg”, zegt Pascal, “We hoeven het niet zozeer te hebben van passanten. Mensen kennen ons van mond-tot-mond reclame en weten ons tegenwoordig ook uitstekend via internet en socials te vinden. Onze betrouwbaarheid en service komen steeds terug in alle reviews. Zelfs op oudejaarsdag regelen we nog een monteur als dat nodig is.”

Derde generatie?

Gelukkig zien ze de straat, die moeilijke tijden heeft gekend, weer de goede kant opgaan. Er komen steeds meer leuke zaakjes in de straat, kunstenaars weten dit deel ook te vinden, er zijn plannen voor een wijkpaleis en de straat wordt heringericht – hopelijk met genoeg parkeerplaatsen voor klanten. Van der Helm hoopt dan ook nog vele jaren op de Weimarstraat te blijven. Of er nog een derde generatie aan het roer komt? Pascal begint te lachen: “Haha, ik heb vier kinderen, maar voorlopig heeft nog niemand zich gemeld.”