Tekst: Piet Vernimmen Foto: De Schaapjesfabriek
Om te zorgen dat voor iedere bewoner kunst en cultuur dichtbij is, kent Den Haag acht cultuurankers: Laaktheater, Dakota, De Vaillant, Muzee, de bibliotheken Ypenburg en Nieuw Waldeck, Podium Noord en Theater De Regentes. Cultuurankers organiseren activiteiten voor het eigen stadsdeel. Laudie Vrancken, artistiek directeur en Céline Talens, participatiemedewerker, vertellen wat dat precies inhoudt: cultuuranker in Segbroek.
Cultuur voor en door bewoners
Laudie: “Elk cultuuranker in Den Haag is anders. Dat is afhankelijk van het gebouw, de zalen die je hebt, de financiën, de geschiedenis van het gebouw en natuurlijk van de omgeving en de bewoners van de wijk waar het theater staat. Maar we zijn allemaal op eigen manier bezig om de bewoners bij cultuur en bij het theater te betrekken.” Céline: “Wat willen de bewoners, welke cultuurbehoefte hebben zij. Hoe kunnen we samen, bewoners en theater, plannen ontwikkelen. Door publieksonderzoek, gesprekken te voeren met bewoners en door onze banden met tal van organisaties in de wijk proberen we te ontdekken wat de wensen zijn.”
Flamenco
Laudie: “Ons theater kan een ruime keus aan mogelijkheden bieden. Deze wijk is echt Den Haag in het klein. En omdat we niet een heel jaar vooruit plannen en niet bij wijze van spreken in januari alles al voor december vastleggen, zijn we heel flexibel. Een mooie voorstelling die zich aandient kunnen we vaak zonder al te veel problemen een plek bieden. Zo konden we laatst Maria Marin Ft. Leonor Leal, een grootheid binnen de flamenco-wereld in ons theater programmeren.”
Zo vertelde De Siksi Juru
Céline: “De voorstelling ‘Zo vertelde de Siksi Juru’ is een mooi voorbeeld om duidelijk te maken hoe participatie werkt. Uit een enquête bleek ons dat er in onze wijk behoefte was iets te doen met de migratiegeschiedenis van de Surinaamse gemeenschap. Van april tot aan de zomer afgelopen jaar hebben mensen uit de Surinaamse gemeenschap hier gesproken over hun geschiedenis, over hun leven en over hun identiteit. Dat leidde tot de invulling van een voorstelling en van september tot begin oktober repeteerde de groep onder leiding van Ferdy Karto. Begin oktober resulteerde dat in een bijzondere en succesvolle community-art voorstelling.”
Polka en Wijkz
Céline: “Sinds een paar jaar werken we nauw samen met welzijnsorganisatie Wijkz en hebben we zelf een uitgebreid netwerk opgebouwd dat varieert van het Koninklijk Conservatorium en basisscholen tot de gebedshuizen in de buurt en culturele partners als Girls in Woods en De Dutch Don’t Dance Division. Trots zijn we ook op onze samenwerking met Polka, het centrum voor Poolse vrouwen in de wijk en met de Stichting Sarita. Zij maken zich sterk voor vrouwen-empowerment. We nodigen ze uit voor try-outvoorstellingen en maken ook samen programma’s, bijvoorbeeld rond Internationale Vrouwendag.”
Vrijwilliger worden?
Bij Theater de Regentes werken iets van 100 vrijwilligers. Maar het theater heeft een volle agenda en meer vrijwilligers zijn echt welkom. Zeker bij de teams kassa, productie, techniek of de horeca kan het theater altijd mensen gebruiken. Meld je aan via de website. Al geabonneerd op de nieuwsbrief van het theater?
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.