Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Iedereen is bewoner

Over betrokkenheid, welwillendheid en daadkracht

Foto: André Weenink

De afgelopen jaren gebeurde er veel in de Weimarstraat en omgeving. Een paar jaar geleden was er sprake van witwaspraktijken en criminele activiteiten en was de overlast enorm in vooral het deel, tussen de Valkenboslaan en de Beeklaan.

Wijkoverleg

Wij Weimar voerde samen met bewoners acties, en de gemeente besloot in te grijpen in de wijk. En toen ontstond ook het wijkoverleg. Zo ongeveer elke maand komen bewoners, gemeente, ondernemers en verschillende organisaties bij elkaar.

Wijkvisie: een wijk voor iedereen?

Hoe is onze wijk straks een wijk voor iedereen? Met deze vraag gingen mensen uit het wijkoverleg aan de slag en zij formuleerden de wijkvisie. Het moet veiliger en groener, met meer ontmoetingsplaatsen en meer speelgelegenheid. Het overleg met de gemeente moet goed zijn, met ruimte voor nieuwe – en soms afwijkende – ideeën. Er is ruimte voor creatieve medebewoners, en ondernemers zijn eerlijk. En er zijn betaalbare woningen om een eenzijdige wijk te voorkomen.

Leidende waarden

De waarden in de wijkvisie zijn leidend in de participatie en de inspraak. Ze zijn uitgangspunt en toets voor alles wat nog komt aan plannen, ideeën en de uitvoering ervan. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Gewoon, door er met elkaar over te praten. Begin november kwamen zo’n 30 wijkbewoners en (stadsdeel)ambtenaren bij elkaar. Een ambtenaar vertelde over de inspraak- en participatieverordening. Hierin staat wat bewoners van de gemeente mogen verwachten en hoe de gemeente een goed participatie- en inspraaktraject organiseert. Daarna vertelden bewoners over de wijkvisie en de bijbehorende waarden. Het gezelschap ging aan de slag met de vraag hoe je die waarden een plek kan geven in participatie- en inspraaktrajecten. Om dit concreet te maken, gebeurde dit aan de hand van projecten in de wijk: ‘de Uitvindershof’ en ‘de herinrichting van de Weimarstraat’. Er werd ontrafeld hoe de participatie hier is verlopen en welke rol de waarden speelden.

Betrokkenheid en welwillendheid

Tijdens het gesprek bleek hoe belangrijk toegankelijkheid van de gemeente is – zijn medewerkers bijvoorbeeld gemakkelijk bereikbaar? – en dat alles begint met betrokkenheid en welwillendheid. En ook dat geduld nog steeds een schone zaak is. Het gesprek leverde extra waarden op én het besef dat dit soort gesprekken tussen bewoners en ambtenaren vaker gehouden moeten worden in de wijk. We zijn immers allemaal bewoner en iedereen wil meepraten over wat er gebeurt in de straat en de wijk.

De waarden in de wijkvisie:

  • Welwillendheid: Met kom je overal, zonder nergens. Het grotere belang gaat voor het eigen belang.
  • Daadkracht en doorzettingsvermogen: Maatregelen worden uitgevoerd. Er wordt gezocht naar niet alledaagse oplossingen.
  • Eerlijk en transparant: Afspraken met bewoners worden nagekomen. Bewoners worden tijdig en zorgvuldig geïnformeerd.
  • Groen en natuurlijk: De wijk wordt groen! Steen wordt – waar mogelijk- vervangen door bomen en planten. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten en voor kinderen om te spelen.
  • Creativiteit: Creatieve buurtbewoners krijgen de ruimte. Er worden creatieve oplossingen gezocht voor het verkeer, spelen en groen.
  • Kleurrijk en betaalbaar: In de wijk wonen mensen met allerlei achtergronden. Dat willen we zo houden, en betaalbaarheid van woningen is een voorwaarde.