Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Groenbeheerder Jan-Eisse Pentinga: “Ik verwacht veel van de komende groenplannen”

Foto: Anneke de Graaf

De gemeente Den Haag heeft in april ‘24 een ambitieus plan gelanceerd om de stedelijke omgeving te vergroenen om de gevolgen van klimaatverandering te verminderen. Het ‘Actieprogramma klimaatadaptatie en vergroenen versteende wijken’, in 2024 ondersteund met een budget van € 2,4 miljoen, focust op een aantal wijken waar de noodzaak voor groen het hoogst is. Voor de betreffende wijken zijn of worden nog zo genaamde Vergroeningskansenstudies gemaakt. Een van die wijken is het Regentesse- en Valkenboskwartier, want ook dat is een versteende wijk.

Mogelijkheden voor extra groen

We praten met Jan-Eisse Pentinga, de groenbeheerder voor Segbroek, het stadsdeel waar het Regentesse- en Valkenboskwartier deel van uitmaakt. Hij is enthousiast over het plan en ziet veel in de komende kansenstudie voor onze wijk. “Er is een soort helicopterview gemaakt: waar is hittestress, verharding, kabels en leidingen. Alle straten en pleinen in de wijk zijn bestudeerd op mogelijkheden voor extra groen – waar is bijvoorbeeld nog een stukje stoep dat vergroend kan worden. We kijken ook naar de kwaliteit van bestaand groen; moeten we in een parkje meer variatie aanbrengen, plaatsen we plantenbakken of leggen we groenvakken aan, kunnen we boomspiegels vergroten en vergroenen of ze inzaaien. Tussen haakjes: als bewoners dat zelf willen doen, is het voor ons handig dat te weten, zodat het niet wordt weggeschoffeld. Een voorbeeld van een lopend project is het Hondiusplein, dat op de schop wordt genomen met de bouw van het nieuwe buurthuis. Daar hebben we op versteende plekken exra bomen geplant. Andere projecten die we nu uitvoeren, zijn het Kamerlingh Onnesplein (zie elders in deze krant) en het Kepplerplein.”

Bomen herplanten

“We kijken ook waar bomen zijn weggehaald en (nog) niet zijn hergeplant. We hebben nu zo’n beetje alles in kaart gebracht. We moeten wel altijd rekening houden met de ondergrond. Als we beplanting willen aanbrengen of vervangen, controleren we altijd de ondergrond op milieuvervuiling. Je mag vervuilde grond namelijk niet zomaar verplaatsen.”

Kansenstudie zomer ‘25

“Langzamerhand begint de wijk groener te worden. Per jaar plaatsen we zo’n twee- tot driehonderd bomen terug in het stadsdeel. Daar gaat tijd overheen, want je kunt niet in elke seizoen planten. Andere initiatieven van de gemeente zijn de aanleg van nette geveltuintjes en het uitdelen van 1750 gratis bomen aan bewoners voor hun particuliere tuinen. Heel veel oppervlak van de wijk is privé. Als we de handen ineenslaan en dat oppervlak vergroenen, is daar heel veel winst te halen bij het werken aan een groene stad. Ik verwacht dat de Vergroeningskansenstudie voor het Regentesse- en Valkenboskwartier in de zomer van ‘25 klaar is. Dan kunnen we samen met bewoners kijken hoe we dat gaan aanpakken. Tegen die tijd moeten we zeker nog eens praten!”