Mooie toevoeging aan de Weimarstraat
Strak ingericht, de hele linkermuur bedekt met kunstplantjes met daarin de verlichte naam ‘Tuma.Manti’, de rechtermuur met zwart ‘marmer’ bedekking en de rest van de zaak zorgvuldig afgewerkt. We zijn onder de indruk, want Tarik heeft, wat nu dit Turkse restaurant Tuma is geworden, het pand helemaal zelf op de schop genomen en supermooi opgeknapt.
Elf maanden verbouwen
We praten met eigenaren Tarik Günes en zijn echtgenote Nur. Het restaurant is in juli van dit jaar officieel opengegaan. “De verbouwing heeft elf maanden geduurd”, vertelt Tarik. “Mijn vader was aannemer en ik hielp hem in het verleden wel eens met klussen. Daar heb ik het een en ander geleerd. En verder is het gewoon doen en opzoeken hoe het moet. Ook mijn vader heeft wel geholpen.”
Zzp-ers in de zorg
En dat alles naast een andere baan, want zowel Tarik als Nur zijn als zzp-ers werkzaam in de ambulante zorg en begeleiding van verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapte kinderen en jong-volwassenen. In de thuisomgeving helpen bij de verzorging en de dagbesteding. Nur zit vooral in de hoek van de gehandicapte kinderen, Tarik meer in de begeleiding van kinderen met autisme of agressieproblemen, waardoor het in het dagelijkse leven vaak misgaat. Tarik heeft een opleiding als maatschappelijk werker, Nur als verzorgende in de individuele gezondheidszorg.
Droom en sprong
Maar nu dus het restaurant. “We hadden deze droom: een eigen restaurant. We liepen langs dit pand dat te huur stond, en toen waagden we de sprong”, vertelt Tarik. Hun banen in de zorg blijven ze er gewoon naast doen. “Daarom zijn we op maandag en dinsdag gesloten en ook in het weekend werken we soms in onze andere baan, dan wisselen we elkaar af in de zaak. Het was de afgelopen tijd even hard aanpoten, nu moeten we onze draai vinden.”
De keuken
De keuken is Turks en de specialisatie ligt bij de ‘manti’. Tarik: “Een authentiek Turks gerecht, maar dan op onze eigen manier. De basis is een soort ravioli.” Nur laat een paar zakjes met verschillende kleuren ravioli zien. “Die worden door mijn moeder samen met nog een paar andere vrouwen thuis met de hand gemaakt.” Een ander gerecht op de kaart is ‘gozleme’, een soort pannenkoekjes met spinazie, aardappels, feta/peterselie of gehakt. Ze laten foto’s zien; het ziet er heerlijk uit. “We hebben natuurlijk ook vegetarische gerechten. Maar ook de spareribs lopen tegenwoordig supergoed.”
Samenwerking met buurman Leon Blum
Tuma begint langzaam maar zeker te lopen. Heel bijzonder is de goede verstandhouding met de andere ondernemers in dit fijne stukje Weimarstraat. Met name met buurman Koffiebar/café Leon Blum. Ze hebben hun terrassen op elkaar afgestemd en maandelijks hebben ze een co-productie: dan zorgt Tuma voor het eten en dat wordt dan geserveerd bij buurman Leon Blum. Tarik: “Dan kunnen mensen er ook een wijntje bij drinken. Want wij serveren hier geen alcohol. De eerstvolgende co-catering is op 22 november.”
Nog even bij Leon Blum langs: “Heel leuk deze samenwerking, en we gaan nog meer samen doen. Ook handig: ik weet waar zijn vuilniszakken liggen als die van mij op zijn.”
Wil je ook op 22 november komen eten bij Leon Blum/Tuma, reserveer dan via: reservatie@leonblum.cafe
restauranttuma@hotmail.com, telefoon 070 221 1539, Weimarstraat 39, ook voor halen/bezorgen.
Foto: John Martienus