Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Monica Braccini heeft haar schort weer voorgebonden

De meeste bewoners van het Regentessekwartier kennen nog wel het gerenommeerde Italiaanse restaurant Da Braccini, dat enkele jaren geleden ophield te bestaan. In het fraaie pand op de hoek van de Regentesselaan en Columbusstraat huist nu sinds ruim een jaar Wijnbar Bowie. Maar de kookkunsten van chef Monica Braccini zijn gelukkig niet verloren voor de wijk.

 Dankbaar

“Al vanaf eind jaren zestig woon ik in deze buurt en ik ben dankbaar voor alle plezier en fijne contacten die de buurt me al die jaren heeft geschonken. Ik heb heel wat zien veranderen, maar nu heb ik het gevoel dat de saamhorigheid groter aan het worden is, dat de bewoners meer opletten of het nog goed met de ander gaat. Of zou het komen omdat ik nu meer tijd heb om dit soort dingen te zien?”

Vreselijk wennen

Natuurlijk was het een tijd vreselijk wennen om het restaurant niet meer te hebben. Dat geldt ook voor Thecla, haar vroegere bedrijfsleidster/sommelier en Monica’s stabiele factor in de zaak, die zojuist ook even is aangeschoven. Iemand op wie ze kon bouwen: “Heel belangrijk dat je zo iemand bij je hebt staan.” Na Da Braccini heeft Thecla na een paar banen in de horeca nu helemaal haar draai gevonden: ze runt koffiebar Het Straat Bakkie van het Straatconsulaat in de Torenstraat, waar KonkreetNieuws in augustus over schreef.

Genoeg

Monica: “Het eerste jaar heb ik de zaak heel erg gemist. Maar het was voor mij genoeg geweest: veertien jaar keihard gewerkt, onderwijl de kinderen opgevoed. Met corona probeerden we het hoofd boven water houden met het aanbieden van eindeloos veel take-away maaltijden. We hebben het toen gered dankzij de geweldige steun van onze gasten en fans. En mijn vader overleed ook in die periode. Het waren nare en zware tijden, echt een kwestie van overleven.”

Advies aan Bowie

“De jongens van Bowie heb ik geadviseerd over wat voor soort zaak in deze buurt hoort, en om de buurt te betrekken bij de voorbereidingen. Dat hebben ze goed begrepen. Ook de eigenaar van het pand heeft goed opgelet wat erin zou komen. Ik ben heel blij dat er een mooie zaak voor teruggekomen is.”

Koken met de gasten

Maar inmiddels heeft Monica toch weer haar schort voorgebonden en is ze als private chef begonnen met koken. Nu in haar eigen ruime en smaakvol ingerichte huis in de Columbusstraat. “Sinds ruim een half jaar kun je hier met zes tot twaalf personen komen dineren of lunchen. Een walking-diner kan ook. Grotere gezelschappen in overleg. Ik kook waar mijn gasten bij zijn en leuk is dat ik nu veel meer contact met hen kan onderhouden. Ook koken bij mensen thuis is mogelijk.”

Pop-up diners en kookworkshops

Er zijn meer potjes op het vuur. In oktober begon Monica met pop-up diners bij lunchroom Léon Blum in de Weimarstraat. En in oktober startte ze ook, samen met twee andere chefs en een sommelier, met kookworkshops in de Zoutmanstraat onder de naam Cucina Nostalgia, met gerechten uit steeds andere Italiaanse regio’s. “Ik kan het nu zo plooien dat ik ook nog tijd heb voor mijn kleinkinderen en mijn moeder van 84. Ik doe het nu echt voor m’n eigen lol en natuurlijk voor die van mijn gasten.”

monica@dabraccini.nl 06 5182 8056; de data van Cucina Nostalgia op Instagram te vinden.
Foto: Monica Braccini