Kinkhoest en mazelen zijn in Nederland aan een opmars bezig. Dat komt doordat te weinig kinderen zijn gevaccineerd tegen BMR (bof, mazelen, rode hond) en DKTP (difterie, kinkhoest, tetanus, polio). Alleen als negen van de tien kinderen zijn gevaccineerd, is er voldoende groepsbescherming, ook voor baby’s die pas na negen maanden gevaccineerd kunnen worden.
Zorgwekkend niveau
In Den Haag zijn de zorgen groot over de rap dalende vaccinatiegraad, inmiddels onder de negentig procent voor groepsimmuniteit. Een historische mijlpaal in negatieve zin. Wethouder Hilbert Bredemeijer (Jeugd, CDA) liet voor de zomer een rapport opstellen over de vaccinatiegraad op wijkniveau. In sommige wijken van Den Haag is die tot onder de 80 procent gedaald. Een heel zorgwekkend niveau, aldus Bredemeijer.
Daling in alle stadsdelen, sterke daling in het Regentessekwartier
Uit gegevens van GGD-Haaglanden blijkt dat in vergelijking met 2022 de vaccinatiegraad voor alle RVP-vaccinaties (Rijksvaccinatieprogramma) vorig jaar fors is gedaald. En in alle stadsdelen. In een aantal relatief armere delen van de stad was de vaccinatiebereidheid altijd al lager en zorgelijk, aldus wethouder Bredemeijer, die constateert dat de scepsis of het wantrouwen tegenover vaccineren een probleem in de hele stad is geworden. En ook in wijken als Zeeheldenkwartier en het Regentessekwartier, met een behoorlijk aantal hoog opgeleide ouders, is een flinke daling te zien.
Waarom laten minder ouders hun kinderen vaccineren?
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt hierover dat sinds de coronapandemie het vertrouwen van burgers in de overheid is gedaald. En op sociale media circuleren fabels over schadelijke effecten van de vaccins. Huisarts Shakib Sana in de Rotterdamse wijk Delfshaven klinkt dit bekend in de oren. “In mijn ervaring zijn er grofweg drie soorten vaccinweigeraars”, zegt Sana. “Eén: mensen met religieuze argumenten, vaak orthodox-protestant. Twee: mensen die weloverwogen besluiten dat het beter is om hun kind niet te vaccineren, maar om hen kinderziektes te laten doormaken. Drie: mensen met een migratieachtergrond.” Bij die laatste personen tekent hij aan: “Dat komt niet door hun cultuur of religie, maar door hun zwakke sociaaleconomische positie.” (NRC, eind april).
De tweede groep verklaart echter de forse daling van de vaccinatiebereidheid: hoogopgeleide ouders die om allerlei redenen kritisch staan tegenover prikken. Zo vinden zij het goed voor het opbouwen van weerstand om de ziekte door te maken (Groene Amsterdammer, april 2024). En deze groep ziet de gemeente nu meer in bijvoorbeeld het Regentessekwartier.
Vergeten ziekten en de vaccinatieparadox
De preventie is in ons land zo goed dat je de ziekte niet meer ziet; de vaccinatieparadox.
Het gevolg van een dalende vaccinatiegraad is dat groepsbescherming en groepsimmuniteit afneemt. Hierdoor lopen jonge kinderen, kwetsbare en niet-ingeënte inwoners een groter risico op ziektes waartegen het Rijksvaccinatieprogramma beschermt. De weken voor de zomervakantie steeg het aantal gevallen van mazelen in Den Haag, en de GGD spreekt van een zorgelijke situatie.
Soms ernstiger verloop
Het kan heel goed dat mazelen gewoon overgaat, dan kost het zo’n dag of tien. Zo vertelt het Radboud-Universitair medisch centrum. De ziekte kan in sommige gevallen ook ernstiger verlopen met een longontsteking of een hersenontsteking en kan uiteindelijk ook de dood tot gevolg hebben. Ook kinkhoest is zo’n ‘vergeten ziekte’. Radboudumc: “Het staat bekend als de ‘100-dagen-hoest’ omdat het zo lang kan duren. Maar vooral voor kleine kinderen is het gevaarlijk, zij kunnen er ernstig ziek door worden.”
Meer informatie: rijksvaccinatieprogramma.nl. Bij twijfels kan men direct naar rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/twijfels. En sinds kort kan men met vragen over vaccinaties tegen mazelen en kinkhoest ook terecht bij de Twijfeltelefoon: 088-7555 777.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.