Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Verdeeldheid over de woning: wat is de sleutel?

Hoewel de zomer een tijd van rust lijkt, gaan de werkzaamheden voor velen door. Zo ook in onze familierechtpraktijk. Verzoekschriften worden ingediend, convenanten worden opgesteld en de advisering en ondersteuning van cliënten blijft doorgaan.
Een lastig en vaak complex onderwerp dat op de agenda staat bij het uit elkaar gaan, is de (echtelijke) woning en de financiële afwikkeling. De woning is vaak het grootste deel van het vermogen, een vertrouwde plek voor de kinderen en een plaats met herinneringen. Het vinden van een nieuw huis geeft onder de huidige marktomstandigheden extra druk en stress. Meer dan ooit moet er bereidheid zijn compromissen te sluiten of buiten de traditionele kaders te denken.
Als familierechtadvocaat en mediator zit ik het liefst met beide partners aan de mediation-tafel om tot afspraken te komen. Procederen is echt een ultimum remedium. Is het niet langer mogelijk samen in de woning te blijven wonen omdat het onveilig is, dan is de overlegsituatie uiteraard niet passend en kunnen spoedprocedures nodig zijn.

Dé sleutel voor het maken van afspraken over de woning bij scheiding is er niet. Voor het juridisch kader is van belang of het de woning is van beide partners of van een van hen. Ook de aard van de samenleving is van belang, nu voor gehuwden en geregistreerd partners andere regelgeving geldt dan voor een samenwonend stel.
Opvallend is, dat vaak niet gedacht wordt aan de juridische gevolgen bij uit elkaar gaan, als de een bij de aankoop meer heeft geïnvesteerd dan de ander. Of als de een meer heeft afgelost aan de hypotheek of bijgedragen aan verbouwingen dan de ander. Als dit voor het eerst ter sprake komt bij een scheiding, is er de nodige tijd overheen gegaan. Dan is het een gepuzzel en vaak gesteggel, zeker als er geen administratie is bijgehouden.
Dé sleutel om verdeeldheid over de woning te voorkomen, is wellicht wel de bewustwording afspraken over de woning goed vast te leggen en deze niet op hun beloop te laten. Het is essentieel afspraken te documenteren en contracten op te stellen die passen bij de samenlevingsvorm. Dit helpt om misverstanden en conflicten bij beëindiging van de relatie te voorkomen en leidt tot betere uitkomsten voor alle betrokkenen.

Ien Ubaghs
familierechtadvocaat/ vFAS mediator
hoek Franklinstraat/Weimarstraat