Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Dakloos? Het kan iedereen overkomen!

Tekst: Marieke Bauwens Foto: Robert van Stuyvenberg

Als er op een bepaald moment iets mis gaat in je leven, financieel of relationeel, je raakt je baan kwijt en komt niet aan de slag, of je relatie gaat uit en je kan niet meer samen blijven wonen. Zo schetst Peter Bos van het Straatconsulaat een route naar dakloosheid.

Negatieve beeldvorming

“Mensen komen in een negatieve spiraal terecht, krijgen schulden, en komen uiteindelijk op straat te staan. En denk niet dat daklozen allemaal zwervers zijn, want zo is het niet. Slechts een klein deel bestaat uit ‘buitenslapers’ zoals wij ze noemen. Er zijn mensen die een goede baan hadden, en toch dakloos raken. Of op straat staan na een scheiding. En soms zijn het arbeidsmigranten die hier via uitzendbureaus werken, zoals er veel in het Regentesse- en Valkenboskwartier wonen. Als ze ziek worden, of het werk ophoudt, staan ze op straat. Voor hen is er geen vangnet en zij kennen de weg niet. En iedereen heeft last en verdriet van de negatieve beeldvorming die er heerst.”

Op jezelf teruggeworpen

Peter: “Als je op straat komt te staan, word je volledig op jezelf teruggeworpen. De selectie voor opvang is heel streng. Gezinnen met kinderen komen in hotels terecht, maar verder krijgen alleen mensen die heel ziek zijn, verslaafd en volledig in de goot liggen, hulp. Mensen van wie verondersteld wordt dat ze zelfredzaam zijn, komen niet voor opvang in aanmerking.” Het grote probleem is het tekort aan woningen. “De afgelopen twintig jaar is volkshuisvesting aan de markt overgelaten, er zijn nauwelijks betaalbare woningen en als je dakloos wordt, is de kans op een huis nihil.”

Van opvang naar wonen

Het besef is doorgedrongen dat het zo niet werkt. Als mensen afglijden, wordt de ellende groter en de kosten voor zorg en opvang stijgen alleen maar. Preventie en snel een huis; daar richt zowel het rijksbeleid als het gemeentelijk beleid zich nu op. Ministers De Jonge, Schouten en staatssecretaris Van Ooijen stelden een nationaal actieplan op met als doel dat er in 2030 geen dakloosheid meer is. Minister Keijzer van het huidige kabinet beloofde hiermee door te gaan. En ook Den Haag nam het over.

Doorbraakplan Den Haag

In 2021 werd het zogeheten Doorbraakplan opgesteld. Dit moet ervoor zorgen dat mensen die acuut een woning nodig hebben, worden geholpen, zonder dat dit leidt tot langere wachtlijsten voor ‘gewone’ woningzoekenden. Lukt dit? Peter: “Er kwamen 25 projecten voor specifieke doelgroepen, waaronder daklozen, een daarvan was het voormalig Willem Dreeshuis. Het traject daaraan vooraf had flinke hobbels, maar het gaat er nu probleemloos. Een ander project, woningen aan de Henri Faasdreef, is ook geslaagd. Maar de meeste projecten liggen stil.”

Grote ambities

Het huidige college heeft grote ambities: 4000 woningen erbij, om de achterstand weg te werken en de vraag bij te houden. Peter heeft vertrouwen in de ambitie, maar heeft er ook een zwaar hoofd in. “Ze komen nog niet tot de helft en dat is rampzalig. Huisvesting is een mensenrecht en dat lijkt de gemeente niet te beseffen.”

Straatconsulaat

Peter: “We komen zowel individueel als collectief op voor de belangen van dakloze mensen. We bieden hulp en informatie op alle gebied en samen met de Achterban praten we mee over het beleid. Ik richt me vooral op woonruimte. Er staan duizenden panden langdurig leeg – ook veel in het Regentesse- en Valkenboskwartier – terwijl het aantal daklozen groeit. Onlangs stelden we de ‘leegstandsaward’ in, voor het meest opvallende leegstaande pand. Twijfelachtige winnaar is overigens de oude KPN-telefooncentrale aan de De Constant Rebecquestraat, in het Regentessekwartier.”

Het Straatconsulaat is te vinden op de Torenstraat 35a. Daar is ook koffiebar het Straat Bakkie, waar iedereen doordeweeks van 10.00 tot 16.00 uur welkom is.
Meer informatie: www.straatconsulaat.nl