Vorig jaar had de gemeente een nieuwe deklaag op het Koningsplein gelegd, waarvoor Duomix werd gebruikt, een restproduct van de hoogovens. Het werd ook elders gebruikt om de ondergrond van onder andere speeltuinen te bedekken. Maar er kwamen klachten van mensen uit de buurt. Kinderen kregen tranende ogen en hoestbuien. En jeu de boules-spelers ontdekten metaal in de grond.
Giftige zware metalen
De Partij voor de Dieren bemoeide zich ermee en het actualiteitenprogramma EenVandaag van AVROTROS wijdde er een uitzending aan. EenVandaag constateerde dat door het gebruik van dit materiaal in onder andere wegenbouw er veel meer giftige zware metalen uitspoelden naar het grond- en oppervlaktewater dan altijd werd gedacht. En dat kwam onder meer omdat Duomix veel meer gebruikt wordt dan waarmee in de regelgeving rekening was gehouden. Dit was gebleken uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie Leefomgeving en Transport.
Verwijderd
De gemeente besloot de klachten van de bewoners serieus te nemen en helemaal te stoppen met het gebruik van het spul. De grondlaag van het Koningsplein werd vanaf 15 april verwijderd en vervangen door Dur Ekomix, een veilige deklaag. Het was wel weer even een hele operatie. Sommige kleintjes keken hun ogen uit naar al het gedoe. Bewoonster Carla van den Hout: “Onze kleindochter van drie vond de herrie te spannend, maar de graafmachine was van achter het raam geweldig.” De bewoners en gebruikers van het Koningsplein zijn in ieder geval opgelucht en blij dat hun kinderen er weer veilig kunnen spelen.
Koningsdag
Bewoner Kees Prins volgde de ontwikkelingen: “De toegangen tot het middenterrein waren tijdens de werkzaamheden met hoge hekken afgezet, maar de reguliere hekjes zijn zó laag dat je daar gemakkelijk overheen kunt stappen. In de avonduren liepen er dan ook geregeld mensen op het middenterrein. Ook de speeltuin werd wel gebruikt. Tijdens Koningsdag kon het terrein nog niet worden gebruikt voor de jaarlijkse vrijmarkt. Om die op het Koningsplein toch te laten doorgaan, was op die dag het plein afgesloten voor autoverkeer. Het was superdruk, nog veel drukker dan in eerdere jaren.”
Vaker op de schop
Dit was volgens Carla van den Hout niet de eerste keer dat het Koningsplein onder handen werd genomen. “Het Koningsplein is de afgelopen 130 jaar dat het plein bestaat al wel vaker op de schop gegaan. Van kijkplein tot gebruiksplein. eerst met waterbassins met goudvissen, daarna deels parkeerterrein, de trams 2 en 5 liepen er omheen, pas later kwam er asfaltering en tenslotte half-waterdoorlatende bodembedekking.” En inderdaad, als we naar de vele oude foto’s kijken van het Koningsplein (zie het Haagse Beeldarchief) dan heeft het plein vele grote gedaantewisselingen ondergaan.
Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Frits Rotteveel
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.