In Den Haag werkt men op verschillende manieren aan de verbetering van de sociale en fysieke veiligheid van wijken. Ook bij ons. Vier jaar geleden was de aftrap van het zogeheten ‘prioritair programma’ (= voorrang voor gebieden waar de leefbaarheid en veiligheid flink onder druk staan) van het derde deel van de Weimarstraat en de Beeklaan tussen de Weimarstraat en de Loosduinseweg.
Stand van zaken anno 2024
Toen begon ook Abdel Bouchibti als transformatiemanager voor dit deel van de wijk. Zijn opdracht was de vergunningplicht voor winkeliers en ondernemers toe te passen. En om hiermee foute bedrijven weg te werken, nieuwe winkeliers die iets toevoegen te werven, de veiligheid te vergroten, en om de uitstraling van de panden te verbeteren. Een veelomvattende opdracht dus. Dit vroeg om daadkracht, nauwgezet volgen van de (langzaam maar zeker positieve) resultaten en blijvend hameren op de inspanningen van het gemeentelijk apparaat om de resultaten te borgen. De redactie liep samen met Abdel door het derde deel van de Weimarstraat om pand voor pand te bezien hoe het er anno mei 2024 voor staat.
Een zetje in de rug en een opfrisbeurt
Als je er niet dagelijks mee bezig bent, zoals de bewoners, ondernemers én Abdel Bouchibti, zie je de veranderingen in dit deel van de Weimarstraat snel over het hoofd. Maar ze zijn er wel degelijk. De goede kijker ziet dat van vrijwel alle gevels de ‘badkamertegels’ verdwenen zijn. Drie architecten uit de buurt maakten een impressie – een idee hoe panden er ook uit kunnen zien – en dat hielp. Het gaf ondernemers en eigenaren een idee en een zetje in de rug. Zo zie je dat er veel plinten (de gevels op de begane grond) al opgeknapt of aanzienlijk verbeterd zijn. Reclame-uitingen zijn bij ongeveer 40 ondernemers vervangen. Die zijn nu veel minder gedateerd en schreeuwerig. De 19e-eeuwse grandeur krijgt de Weimarstraat niet terug, maar dat hoeft ook niet. Het moet passen in de wijk en in de tijd, en tijden veranderen.
Dubieuze bedrijven verdwenen, en de overlast ook
Dit deel van de straat stond bekend om de overlast. Die werd grotendeels veroorzaakt door de overconcentratie van coffeeshops, maar er was meer aan de hand. En daarvan is veel aangepakt én verdwenen. Een shisha-lounge en de Poolse supermarkt bijvoorbeeld. Beide gaven vooral ’s avonds veel overlast. Er is een hennepkwekerij in een winkelpand opgerold en een growshop is vertrokken. Twee shisha-lounges halverwege de straat zijn omgebouwd tot woningen Een aantal ondernemers die niet aan de vergunningplicht voldeden, is verdwenen. Het pand waar een reisbureau in zat bijvoorbeeld, is nu een woning. Twee winkels zonder vergunning zijn al een tijdje dicht en moeten nu vertrekken.
Plaatjes in de straat
In totaal zijn er acht dubieuze zaken weg, en daar zijn bonafide ondernemers voor teruggekomen. Er iedereen kent inmiddels vast wel de opvallende aanwinsten, de ‘plaatjes’ in de straat: Birdflower, ijssalon Liamo, Grottendieck fietsen en wijnwinkel Wijnklas, bijna op de hoek van de Valkenboslaan.
Een echte ‘no-go’
“Maar er is altijd nog een maar”, zegt Abdel over wat er tot nu bereikt is. Over de hobbels die genomen werden en nog genomen moeten worden en wat er nodig is om terugval te voorkomen. Verlenging van de vergunningplicht staat bovenaan zijn lijstje. Deze verplichting die voor alle ondernemers geldt is in het najaar verlengd. “Malafide ondernemers mogen geen enkele kans krijgen zich toch weer hier te vestigen. Om deze te weren is integrale handhaving, controles, monitoring en toezicht noodzakelijk. Als dat ontbreekt krijgen malafide partijen weer vrij spel. Een echte no-go”.
Sneller ingrijpen en een betere afstemming
De afstemming tussen afdelingen, politie, belastingdienst en justitie moet integraal, zodat er heel snel ingegrepen wordt en – zoals gezegd – malafide ondernemers kansloos zijn.“ Als je als transformatiemanager, gemeente, OM, belastingdienst en politie niet ingrijpt, word je niet serieus genomen. Als er enige ruimte is, zijn ze zo weer terug.’’
Abdel zei het al toen hij in 2020 begon, en hij blijft het herhalen: “Eigenaren zien vaak alleen de korte termijn, en het belang van de straat en van de wijk zien ze niet. Maar ze zijn wel bepalend. Zij hebben een grote rol in wat zich hier vestigt, in een verbetering van de branchering en de uitstraling. Zij hebben hierin een grote verantwoordelijkheid. Helaas neemt een deel van de pandeigenaren die verantwoordelijkheid echt onvoldoende.”
Een aantal panden staat nog leeg. Soms moeten deze nog helemaal opgeknapt worden om ze weer te kunnen verhuren. Ook zijn er zaken die er weliswaar goed uitzien, maar die geen aanwinst zijn voor de levendigheid van de straat. Ook dat vraagt aandacht natuurlijk. En het gaat niet alleen om de winkels. De panden die omgebouwd worden tot woning moeten er ook fatsoenlijk uitzien. Bijgaande foto’s maken duidelijk wat hieraan gebeurd is.
Nog wat smetvlekken
Abdel wijst op de smetvlekken in de straat zoals bijvoorbeeld de panden tegenover wijkwinkel WijWeimar. “We zijn er nog volop mee bezig om ook die panden er beter uit te laten zien. Dat moet de komende maanden lukken. Maar daarvoor vereist dit wel een optimale inzet van alle betrokken partijen.’’
Een waardige Weimarstraat
Een snellere aanpak van signalen is noodzakelijk. Dat is duidelijk. Ook voor bedrijven waar ogenschijnlijk niets gebeurt. De prioritaire gebiedsaanpak Weimarstraat loopt nog door tot 2026. De nieuwe verkeersinrichting van de straat krijgt in 2026 zijn beslag. Allemaal kansen om dit deel van de straat weer tot een waardig onderdeel van de gehele Weimarstraat te maken. En het zou fijn zijn als er dan ook weer een winkeliersvereniging (BIZ) voor de hele Weimarstraat is. Abdel wijst ook op het belang van de goede samenwerking met de bewonersgroepen en winkeliers. “Zij hebben de aanzet gegeven en door hun inzet en constant kritische houding veel mogelijk gemaakt. Het is aan de politiek om zich goed te realiseren wat er allemaal nodig is om blijvende resultaten te boeken. Borging van wat bereikt is, is meer dan noodzakelijk!’ Abdel hoopt in de periode die hem nog rest als winkelstraatmanager de rest van de ‘vuiltjes’ weg te kunnen werken. Aan hem zal het niet liggen!
Tekst: Marieke Bauwens en Aad van Schie
Foto’s: Abdel Bouchibti en Piet Vernimmen
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.