Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Veggie4U, voor vega-producten en vega-kennis

Mila Ganga en Raj Bhawan zijn collega’s én beste vrienden. Ze runnen samen veganistische en vegetarische supermarkt Veggie4U in de Weimarstraat 76. Natuurlijk verkopen ze graag goede producten aan hun klanten. Maar minstens zo belangrijk vinden ze het om hun kennis aan de klant over te brengen.

Onbekend in Den Haag

Een winkel met uitsluitend vega-producten was destijds onbekend in Den Haag en voor een bank een onzekere investering. Het duurde daarom wel een jaar voordat ze er een hadden gevonden die het met hen aandurfde. Dat is nu 11 jaar geleden. Er was een grondige verbouwing nodig in het pand, een voormalig postkantoor, dat daarna jaren had leeggestaan. Ze gingen van start. 

Hard werken, maar met passie

We praten met Mila, terwijl Raj bezig is met de klanten. De winkel is ook een pakketpunt, dat vergroot de toeloop. “Raj werkt hier fulltime en ik werk nog steeds ergens anders als boekhouder, op dit moment ook fulltime, veel in de avonduren. Die baan ernaast is financieel nodig, maar ik hoop binnenkort meer tijd met de winkel bezig te zijn. Raj help ik zoveel als ik kan en mijn ouders komen ook elke dag een paar uurtjes helpen. Hoewel het hard werken is en we soms moeilijke tijden hebben, sta ik voor honderd procent achter deze zaak, want we zijn met onze passie bezig en we voelen ons verantwoordelijk voor de klanten.”

Respect, rechtvaardigheid, milieu en dierenwelzijn

“Ik ben zelf veganist. Dat is gedeeltelijk door mijn geloof ingegeven. Raj is vegetariër. Lang geleden was ik dat ook. Nu wil ik helemaal geen dierlijke producten meer gebruiken. Mijn motieven zijn respect, rechtvaardigheid, milieu en dierenwelzijn. Daarbij is het ook mijn gezondheid ten goede gekomen. Ik ben een perfectionist en leergierig, ben me onophoudelijk aan het verdiepen in het veganisme en de voedingsleer. Ik wil weten waar ik het over heb. Maar ik zal nooit iets opdringen, dat werkt averechts. Je moet iedereen respecteren.”

Goede en bijzondere merken

“Sommige klanten komen elke dag. Soms komen ze van ver buiten Den Haag. Daarom zijn we ook op zondag open. Daarnaast leveren we aan vegetarische en veganistische restaurants. Er is zoveel op dit gebied en we hebben een ruim aanbod, ook diepvriesproducten, van veel goede en bijzondere merken. We vinden het belangrijk om ook een goede klik te hebben met onze toeleveranciers.”

Maaltijden met een leerdoel

“We willen precies weten wat in onze producten zit, wat er bijvoorbeeld over allergenen wordt gezegd. Verder moet je er bij een veganistisch eetpatroon op letten dat je genoeg vitaminen of mineralen binnenkrijgt, zoals Omega3 of B12. Daarom hebben we ook voedingssupplementen in de winkel. En van woensdag tot en met zondag verkopen we broodjes en maaltijden. Vooral ook om te laten zien wat voor lekkere dingen je met vega-producten kunt maken. Eigenlijk meer als leerdoel: dit kun je ook allemaal zelf maken. We vertellen er heel graag over.”

www.veggie4u.nl 

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Frits Rotteveel