Radio Sangam Holland zit sinds 1998 in het pand aan de Weimarstraat 86. Het eerste Hindoestaanse radiostation begon ooit als illegaal radiostation met uitzendingen vanaf de zee in samenwerking met Radio Veronica. Shaheed Ali Ahmad en Basaret Boedhoe waren de pioniers van de zender. Een aantal van deze illegale radiostations verenigde zich na een uitspraak van het Commissariaat van de Media, in legaal radiostation Sangam. Sangam betekent in het Sanskriet zoveel als zich verenigen, samenzijn, ontmoeten.
50.000 Hindostanen
Radio Sangam Holland is te beluisteren via Ziggo kanaal 924, via www.radiosangam.nl en via DAB-radio. Radio Sangam profileerde zich jarenlang als dé zender voor de Hindoestaanse gemeenschap. Niet enkel voor de pakweg 50.000 Hindostanen die in Den Haag en omstreken wonen, maar ook voor de Hindostanen buiten Nederland. Sinds enkele jaren is Glenn Mahanghoe directeur van het radiostation.
Multicultureel
Glenn: ”De doelgroep van de zender was jarenlang enkel gericht op en bedoeld voor de Indiase, Surinaams Hindoestaanse gemeenschap in Nederland. Ons huidige streven is om Sangam te transformeren tot een multiculturele radiozender. Een zender met aandacht voor zowel jongeren als ouderen, voor zowel allochtonen als autochtonen. Een zender die diversiteit hoog in het vaandel heeft staan.”
Oproep
Op dit moment zit Radio Sangam te springen om vrijwilligers. Glenn: “We zoeken voor ons bestuur twee vrijwilligers: een vrijwilliger voor allerlei administratieve taken en een vrijwilliger die de public relations voor ons radiostation wil verzorgen. We willen ook graag vrijwilligers die bij ons willen werken als omroeper, programmamaker of als rubriekverzorger. Geloof, leeftijd, etniciteit, man of vrouw, Hindi- of Nederlandse taal maakt ons niet uit. Wij zorgen voor de scholing die voor de functie nodig is.”
Aandacht voor lokale politiek
Iwan Rosiek en Glenn: “Ons streven is om te komen tot een vaste programmering, meer zendtijd en meer variatie in het programma-aanbod. Graag willen we bijvoorbeeld meer tijd besteden aan de lokale politiek, aan zaken die jongeren bezighouden, aan problemen die zich binnen gezinnen voordoen, aan groepen die in onze live-studio willen optreden. We willen actueel zijn en verjongen. Vandaar ook onze oproep voor programmamakers en omroepers.“
Klassieke muziek
Glenn: “Onze huidige programmering is een mix van Indiase, Hindoestaanse, Surinaamse en Caraïbische muziek, we hebben live programma’s waarin luisteraars kunnen reageren, we hebben informatieve religieuze programma’s en we besteden aandacht aan concerten en Zuid-Amerikaanse muziek. Maar dat aanbod willen we uitbreiden, afhankelijk van het aanbod van omroepers.
Het zou geweldig zijn als bijvoorbeeld een bewoner uit de wijk wekelijks een programma wil verzorgen, onder andere met klassieke muziek, als we bewonersgroepen, verenigingen of een theater zouden kunnen vinden die regelmatig een programma verzorgen over hun activiteiten. We hopen dat we vaste medewerkers kunnen vinden die verslag doen van wat er zich in onze wijk en in de rest van Den Haag afspeelt op het gebied van onderwijs, economie, politiek, muziek of gezondheid. We willen programma’s maken en faciliteren die iets toevoegen aan de kwaliteit van onze wijk en de stad.”
www.radiosangam.nl
info@radiosangam.nl
Op de foto: Iwan Rosiek (links) en Glenn Mahangoe (rechts) in de studio van Radio Sangam Holland
Tekst en foto: Piet Vernimmen