Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Fietswrakken? Niets label: weg ermee!

Er zijn van die berichten op Hoplr die opvallen. Een foto van fietswrakken tegen het raam van het stadsdeelkantoor was er één van. En die is van Marc de Fouw van de Valkenboslaan. Marc geeft veel weg op Hoplr, hij reageert op vragen en berichten, en onlangs stond er dus die foto. Wie is hij? En waarom deed hij dat?

Groep vier basisonderwijs

Na zijn studie aan de Pabo woonde Marc in Bohemen en werkte daar op een basisschool. Nu woont hij alweer een tijdje op de Valkenboslaan en deelt ‘t huis met zijn zus. Toen hun vader in 2012 overleed, besloten ze er samen te gaan wonen. Hij beneden, zij boven. Inmiddels werkt hij – als een van de weinige mannen in het basisonderwijs – in Moerwijk. “Hiervoor had ik altijd de bovenbouw, nu heb ik groep vier. Die kleintjes vind ik heel leuk, en een andere wijk, met andere mensen en andere problematieken, daar was ik na een tijd wel aan toe en ook dat vind ik erg leuk.”

Geen spijt

Hij woont met veel plezier op de Valkenboslaan: “Er moest veel opgeknapt worden, daarom hebben we wel even getwijfeld. We vonden de buurt toen ook niet zo leuk. Maar het is erg opgeknapt; het is geen tweebaansweg meer, de ovonde, de groenstrook; allemaal stukken beter. We hebben geen spijt! En ik vind de Weimarstraat leuk, de krantenwinkel op de hoek, de kapper een stukje verderop – daar kwam ik toen dat nog nodig was”, zegt hij met een grijns. Hij hoort over overlast van coffeeshops, maar woont op afstand en merkt het niet, en zo ziet hij vooral de leuke dingen van het derde deel.

Permanent grofvuil

Maar hij ergert zich enorm aan al die fietswrakken, die zwerffietsen en dat zwerfafval. “Ik hou van opgeruimd en schoon, dat zeker. Het is eigenlijk gewoon permanent grofvuil op straat. De buurt verpaupert erdoor. Ik ben niet mindervalide, maar ik begrijp goed hoe lastig het is als je dat wel bent, met al die fietsen overal op de stoep. Een van de fietsen die ik bij het stadsdeelkantoor neerzette, stond midden op de blindenstrook. Al tijden hè!”

Prikkelateur

Hij adopteerde een container op de Ampèrestraat en twee keer in de week haalt hij met een grijper zwerfvuil weg op het stukje waar hij woont. Hij doet het met plezier, maar hij vindt wel dat het anders moet. “Personeelstekort hoorde ik na veel aandringen, toen ik de gemeente vroeg iets te doen. En dat burgers zelf fietsen moeten melden.” Niet te doen, vindt hij, “je kan geen 50 fietsen op een dag melden, daar heb je een dagtaak aan.”

Een zondagmiddag

“Vroeger was er iets als een wijkinspecteur, die alles zag en korte lijntjes met de gemeente had. Zoiets moet weer terug. Want wat is duurder? Steeds alles weghalen of het bijhouden? En waarom worden overduidelijke fietswrakken niet gewoon meteen weggehaald? Niets label, weg ermee.” Uiteindelijk zette hij op een zondagmiddag die fietswrakken tegen het raam van het stadsdeelkantoor. “Het was lekker weer en ik had er genoeg van.” Hoelang duurde het voor ze weg waren? Lachend: “Ze staan er nog, maar nu tegen het bankje. Voorlopig is het een blijvende ergernis, in beeld.” 

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Jacques  Rijnsburger