Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Weimarstraat deel 3 eenrichtingsverkeer; verkeersluw of fietsstraat?

Op 5 maart was er in het pand van WijWeimar een inloopbijeenkomst over de verkeersinrichting van de Weimarstraat deel 3. Het verkeersbureau, dat in opdracht van de gemeente en in samenwerking met de klankbordgroep uit het wijkoverleg, onderzoek had gedaan, presenteerde die avond twee impressies: A. Eenrichtingsverkeer met een slingerende weg en B. Een fietsstraat als prettige verbinding voor fietsers. Uitgangspunten vooraf voor beide ontwerpen waren: eenrichtingsverkeer, veilig voor alle verkeer, meer fietsparkeerplaatsen, meer ruimte voor voetgangers en aandacht voor parkeren/minder foutparkeren.

Impressie A

Voordelen zijn: een smalle rijbaan, gemakkelijk oversteken, alle bomen blijven, veel ruimte voor extra verblijf op straat, weg verspringt om snelheid auto’s te remmen, oogt vriendelijk.
Nadelen zijn: auto’s niet te gast, minder comfort voor fietsers, fietsers kunnen opgejaagd worden.

Impressie B

Voordelen zijn: fietsen op de eerste plaats en de auto is te gast, relatief smalle rijbaan, dus moeilijker voor auto’s, oversteken is gemakkelijk, minder risico op dubbel parkeren, alle bomen blijven staan, veel ruimte voor verblijf, groen en fietsparkeren.
Nadelen zijn: fietsers kunnen zich opgejaagd voelen, sneller rijden vanwege voorrang op zijstraten, in de avond kans op snel rijden van auto’s groter, auto’s zijn niet te gast.

Besluitvorming en voortgang

Op basis van de uitslag van de peiling, die tot 20 maart bij de omwonenden werd uitgevoerd, besluit de gemeente welk ontwerp zal worden uitgewerkt. De bedoeling is om de uitvoering in 2026 ter hand te nemen. Hiervoor is al een passend budget veilig gesteld.
Kijk voor meer informatie het bericht over dit onderwerp op de site van Stadsdeel Segbroek: www.denhaag.nl/nl/stadsdelen/segbroek/

Tekst: Aad van Schie
Foto: Stadsdeel Segbroek