Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Toch een mooie plek voor het gevelbeeld van Copernicus

Wat aanvankelijk zo logisch leek: Copernicus ophangen op de plek waar hij van 1908 tot 1965 hing, bleek uiteindelijk onhaalbaar. Niet alle zeven (!) eigenaren van het betreffende pand gingen akkoord. Er zat niets anders op dan verder speuren naar een andere ophangmogelijkheid aan het Copernicusplein.

Veilig en mooi

Uiteindelijk kwamen we in gesprek met de eigenaren van de panden Copernicusstraat 218 en Edisonstraat 81 en 83. Dit is het schuin weglopende pand precies aan de overkant van Copernicusplein 9/10, het oorspronkelijk beoogde pand. Beide gebouwen waren ooit in bezit van de tabakshandelaar Felix. Hij schonk het beeld aan het plein en liet het feestelijk ophangen aan het fraai versierde balkon van nummer 9 en 10. Zelf keek hij vanaf het balkon van zijn woning aan de overkant op zijn geschonken kunstwerk. We hebben het balkon geschouwd, samen met de eigenaar, de aannemer en de restaurateur, en ja hoor, het beeld kan hier veilig en mooi opgehangen worden. Zo blijft de band met het verleden toch in stand.

Feestelijke bevestiging is niet ver meer weg

Goed, de plek is nu gevonden, de eigenaren zijn akkoord, maar er is nog een probleem. Als we het beeld op zijn oorspronkelijke plaats hadden opgehangen, was dit zonder vergunning mogelijk geweest. Voor deze ‘nieuwe’ plek moet een omgevingsvergunning aangevraagd worden, want je mag zoiets niet zomaar aan de gevel hangen. In overleg met de gemeente werd duidelijk, dat de vergunning aangevraagd kan worden onder de noemer van een ‘uithangbord’. De aanvraag is in overleg met de eigenaren op 29 februari ingediend. De behandeling zal minimaal acht weken in beslag nemen. Dus rond 1 mei zou het rond moeten kunnen zijn. Dat betekent, dat de geplante tulpenbollen op het plein inmiddels wel uitgekomen zullen zijn. Nou ja, Copernicus zal daarmee kunnen leven.

Nog even iets over begroting en uitgaven van het hele proces

Vorig jaar hebben wij actie gevoerd om geld op te halen voor dit project. In totaal is er toen 1585 euro opgehaald in de wijk. Een mooi bedrag, maar we kunnen daar niet alle kosten van bestrijden. In totaal is de begroting uitgekomen op 2800 euro. De krant heeft gelukkig nog wel enige reserve, maar het zou mooi zijn als de lezers van de krant nog een gift zouden willen doen. Deze bijdrage kan dan weer gestort worden op Stichting KonkreetNieuws NL28INGB0007305750 onder vermelding van ‘Copernicus beeld’ of scan de QR code en vul in met welke bedrag je wilt steunen. DANK!

Onderschrift foto: Copernicus naar de eerste tussenstop op weg naar het Copernicusplein

Tekst en foto: Aad van Schie