Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Sirius – een bijzonder kinderboek van een bijzondere wijkgenoot

Iris Michaëla woont sinds 2021 aan de Valkenboslaan. Eind 2023 kwam ‘Sirius, de uil die naar de sterren vliegt’ van haar uit, een bijzonder en fraai uitgegeven voorleesboek. Iris volgde aan de Universiteit Leiden Midden-Oostenstudies en werkt daar momenteel bij de afdeling Communicatie.

Tapijthandel

Iris: “Mijn familie van moederskant komt oorspronkelijk uit Khoy in de buurt van Tabriz, een stad in het uiterste noordwesten van Iran, het vroegere Perzië. Mijn grootvader die daar tapijthandelaar was, vluchtte naar Nederland en kwam in Den Haag terecht. Op die manier uit Iran vertrekken was, zeker voor die tijd, een reis naar het onbekende, een onderneming waar je bewondering voor moet hebben. Hij trouwde met een Haagse vrouw en met haar en later hun kinderen opende hij een tapijthandel aan de Javastraat hier in Den Haag.”

Kader Abdolah

Iris: “Ik ben bekend met de taal van Iran en kan het lezen. Door de geschiedenis van mijn familie heeft de cultuur en de geschiedenis van het Midden-Oosten mijn bijzondere belangstelling. Ik redigeer bijvoorbeeld al enige tijd de boeken van Kader Abdolah. En van ‘Wij zijn ontdekkingsreizigers’, het Perzische prentenboek van Shahrzad Shahrjerdi en Ghazal Fatollahi verzorgde ik de Nederlandse vertaling. Dat verhaal gaat over twee kinderen die voor de oorlog moeten vluchten. Een mooi actueel en ontroerend verhaal.”

Voorleesboeken

Iris: “Al sinds mijn vroege jeugd ben ik in de ban van boeken en verhalen. Mijn vader nam me altijd mee naar de bibliotheek en als hij dan de afdeling Filosofie bezocht, mocht ik naar de jeugdafdeling. Er werd bij ons thuis ook altijd voorgelezen. ‘De koe die in het water viel’ van Phyllis Krasilovsky en ‘Pinkeltje’ van Dick Laan herinner ik me nog erg goed.”

Marconistraat

“Tegenwoordig lees ik zelf veel werk van Virginia Woolf en gedichten van Mary Jane Oliver. En waar ik erg van kan genieten zijn de gedichten van Vasalis, die hier in de Marconistraat heeft gewoond. Door mijn vader, die nog steeds een eigen telescoop heeft, heb ik ook belangstelling voor alles wat zich in het heelal afspeelt. Wat dat betreft zit er wel veel van mezelf in, in het boek Sirius.”

Sirius

‘Sirius’ gaat over een uiltje dat nieuwsgierig is naar de sterrenhemel. Hij gaat de wijde wereld in, wil loskomen van het bekende en durft onbekende wegen te volgen. Zelfs de planeet Mars wordt een reisdoel voor de kleine uil. Iris: “Een jeugdboek is volgens mij geslaagd als het kinderen iets bijbrengt, ze moeten er iets uit kunnen meenemen. In ‘Sirius’ maken kinderen kennis met het universum. Ze voelen zich verbonden met de wereld om hen heen.”

Uitgave

‘Sirius, de uil die naar de sterren vliegt’ is een uitgave van Boekscout. Het is een ideaal voorleesboek voor kinderen van 5 tot 10 jaar. Op de linker pagina’s de tekst en op elke rechter pagina een mooie, kleurrijke illustratie van Erik Dries. Het boek telt 34 pagina’s, kost €16,50 en is te bestellen via www.boekscout.nl.

Tekst en foto: Piet Vernimmen