Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Paul Doeve, bloemenman en wijkactivist aan de De Gheijnstraat

Paul (68) is een echte Haagse jongen, geboren in deze stad en al sinds lange tijd bewoner van onze wijk aan het De Gheijnstraatje, waar tram 12 van de Regentesselaan naar de Beeklaan draait. Hij is een liefhebber van bomen, bloemen en vogels. Sinds jaar en dag beheert hij de bloemenkraam op de hoek Appelstraat/Thorbeckelaan.

Met pensioen

Hij startte zijn bloemencarrière op de veiling in Honselersdijk. Vervolgens was hij bloemenverkoper aan de deur. Hij begon op het Appelplein, half legaal met zo’n Spijkstaalkarretje waarmee ook Broodfabriek Hus vroeger de schoolomgevingen langsging. Later werd het een stevige bloemenkraam. Gezien zijn pensioengerechtigde leeftijd wil hij stoppen met de bloemenverkoop. Hij heeft inmiddels een kandidaat-huurder gevonden om de zaak over te nemen. Daar is een vergunning voor nodig en dat loopt helaas moeizaam. Maar dat zal wel goed komen.

Aan de slag in de buurt en tuin

De wijk beter maken, dat is al heel lang mijn doel. Ik krijg daar nu meer tijd voor en mijn handen jeuken om bijvoorbeeld de Regentesselaan mooier te maken. Dat wil ik graag met andere bewoners doen. In het verleden – ik woonde toen in de Celsiusstraat – was ik voorzitter van de Werkgroep Newtonplein. Daar is het inmiddels veel beter en mooier geworden. Samen met bewoners van de De Gheijnstraat hebben we gezorgd voor vijf bomen in de straat. Daar ben ik trots op. We organiseerden ook een straatfeest in dit kleine doorgangsstraatje. Verder was ik betrokken bij de Groene Beeklaan. Jammer dat we daar geen regenton aan de gevel hadden, want dat water geven werd te belastend voor de bewoners daar. In mijn tuin probeer ik met vetbollen en zitplekjes zoveel mogelijk vogels te krijgen. Mussen, waarschijnlijk van de kolonie aan de Gaslaan, zijn nu regelmatige bezoekers in mijn tuin en dat is gaaf. Verder wil ik me bezighouden met het onder controle krijgen van het vuil op straat rond de ondergrondse afvalcontainers. Een hardnekkig probleem met al die kortstondige, vaak Oost-Europese, bewoners in de buurt. Maar het moet beter kunnen.”

Aanpak Regentesseplein/laan

Als Paul hoort van de naderende plannen om het Regentesseplein aan te pakken, zegt hij: “Nou, dan meteen de Regentesselaan erbij natuurlijk, met veel meer ruimte voor groen en wandelmogelijkheden. Ik sta te popelen om aan de gang te gaan.” 

 

Tekst: Aad van Schie
Foto: Frits Rotteveel