Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Koningsplein krijgt een nieuwe deklaag

Al enige tijd waren er rond de nieuwe deklaag van Duomix op het Koningsplein negatieve geluiden te horen. Duomix is een restproduct van Tata Steel, een soort metaalslak. Het is veel toegepast als onderlaag van fietspaden en wandelpaden in Nederland.

Magnetisch

De jeu de boules spelers op het Koningsplein ondervonden dat bij het magnetisch oprapen van ballen stukjes metaal van de deklaag meekwamen en een chemisch deskundige uit de wijk signaleerde dat dit spul niet veilig was vanwege giftige stoffen als vanadium. De lokale Partij voor de Dieren pakte dit signaal op en diende een motie in.

Verwijderen en vervangen

Op donderdag 21 maart kwam de problematiek in de rubriek Eén Vandaag uitgebreid aan de orde. Wethouder Barker nam samen met de stadsdeeldirecteur Daniel van Drunen het besluit om de deklaag vanaf 15 april te verwijderen en te vervangen door een veilige deklaag. Nader onderzoek naar het werkelijke gevaar van Duomix, met name voor spelende kinderen, volgt. Duomix leek een goed middel om het probleem van de plassen op het terrein te bestrijden. “Maar veiligheid staat voorop”, zegt de stadsdeeldirecteur. “De vrijmarkt op het plein zal dan maar eenmalig op de stoepen rond de woningen moeten plaatsvinden.” De bewoners rond het Koningsplein zijn door de gemeente geïnformeerd. De gemeente besluit om Duomix voortaan niet meer te gebruiken in de stad.

Tekst: Aad van Schie
Foto: Rob van Berkel