Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

K’dans, studio ‘in beweging’, bestaat 30 jaar

“Oeps, 30 jaar voorbijgevlogen” was de eerste reactie van Jolanda Hoefnagel op de vraag of we haar vanwege het jubileum van K’dans dit voorjaar konden interviewen. Ze is blij dat ze van haar passie haar werk heeft kunnen maken en ook met haar studio, waarin alles net anders is dan in de mainstream studio’s. Bewegen is waar Jolanda in gelooft, zeker met de ouder wordende bevolking. “Als je je lijf speels belast, blijf je tot op hoge leeftijd in staat om gemakkelijk uit je stoel op te staan.”

Jubileumlessen en workshops

Jolanda is druk bezig met ideeën om het jubileum te vieren. Het is nog een verrassing. Vóór de zomer voor de klanten, waarbij ook oud-klanten en oud-docenten welkom zijn. Na de zomer voor de studenten en docenten van de STOTT PILATES community (zie verderop). Er komen ook leuke activiteiten voor het 19-koppige team collega’s. Jolanda denkt nog na over een jubileumactiviteit die ze voor de buurt kan organiseren.

Delen

Haar liefde voor bewegen combineert ze met iets waar ze ook sterk in gelooft: het delen van je kennis. “Lesgeven is het leukste wat er is. Het hoort bij de visie van de studio dat je alles samen deelt; je geeft je kennis door, niet alleen aan leerlingen, maar ook aan de docenten.” In het weekend is K’dans een opleidingscentrum voor docenten. Ook organiseert Jolanda ieder jaar een workshop voor een goed doel.

Ontstaan K’dans

Jolanda had nooit verwacht dat alles zo’n vlucht zou nemen toen ze naast haar fulltime baan als lerares lichamelijke opvoeding met drie aerobiclessen in de avond startte. Ze verhuisde, nadat de huur opgezegd werd, van een gymzaal in de Weimarstraat naar de fraaie, grote gymzaal van de voormalige Van Merlenschool, met dank aan de toenmalige bewonersorganisatie. Ondanks de geringe financiën ging ze haar gevoel achterna, diende een bedrijfsplan in en zegde haar vaste baan op. Naast de aerobics breidde het lesaanbod steeds meer uit: BBBB, yoga, klassieke en moderne dans, later Pilates en MELT (methode waarmee je het genezend vermogen van het bindweefsel stimuleert). Kinderen konden zich tijdens de lessen onder toeziend oog van Oma Nel vermaken.

Pilates

Jolanda volgt al ruim 20 jaar Pilatesopleidingen in het buitenland en heeft nu een team van professioneel opgeleide docenten, waaronder twee fysiotherapeuten. K’dans is hét opleidingscentrum voor STOTT PILATES ® in Nederland. Studenten uit heel Europa komen naar Den Haag om hier hun opleiding te volgen. Ook mensen die van een fysiotherapeut komen, kunnen hier in kleine groepen of met privé-begeleiding Pilateslessen volgen. Door een extra dakopbouw ontstond een nieuwe Pilatesstudio. Er kwamen onder andere zeven ‘reformers’, apparaten die je helpen om sterker en mobieler te worden.

Meer rust en mindfulness

Corona bracht echt een verandering teweeg. K’dans ging direct online met videolessen. Na de moeizame herstart van de fysieke lessen kwam er meer rust in de studio; kleinere groepen, minder lessen, meer pauze tussen de lessen. Het accent is verschoven naar meer bewust bewegen. Pilates valt onder mindfulness en trekt ook steeds meer jonge leerlingen aan. Er is geen kinderopvang meer, wel is er naast K’dans een kinderdansstudio van Kirsten de Boer.

K’dans, studio in bewegingzit op de Van Merlenstraat 65c.
Voor meer info of het aanvragen van een proefles:
www.kdans.nl

Tekst: Marlies van den Eijnden
Foto: John Martienus