Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De dames Vol & Voller gaan uit eten: charmante gastvrijheid van Nonno Guido 

De lente is net begonnen. Wat een heerlijk moment voor ons om te beginnen met een nieuwe rubriek over uit eten in je eigen buurt. Wij zijn de dames Vol & Voller en wij gaan voor de pareltjes. Onze eisen zijn bescheiden: een tafeltje om te zitten, zelfgemaakte gerechten en lief voor de portemonnee. Voor de rest laten we ons graag verrassen.

Pijpenla

Onze allereerste keus blijkt een schot in de roos. Nonno Guido is in alle opzichten bijzonder, dat merk je al bij binnenkomst. Het is een pijpenla met een handvol tafeltjes. Laten we zeggen dat het interieur iets minder geschikt is voor mensen die wat gevoelig zijn voor prikkels. De tafeltjes zijn gedekt met felrood geblokt plastic, het plafond versierd met kerstverlichting en de muren behangen met oude platenhoezen, van Enrico Caruso tot Gert & Hermien. Op de achtergrond geen muziek – wat je zou verwachten tussen al die hoezen – maar een Italiaans praatprogramma.

Dagkaart

Nonno (opa) Guido is gastheer, chef, patissier, sommelier en afwasser tegelijk. Hij is uiterst aimabel, zeer charmant, 73 jaar oud en nog steeds woest aantrekkelijk (dat laatste moet van mevrouw Voller per se vermeld). De menukaart kent Italiaanse klassiekers als insalata caprese, vitello tonato en pasta bolognese (van € 4 tot € 12,50). Plus een stuk of dertig pizza’s (van € 9 tot € 13,30), ook vega. Op de dagkaart kan je echt genieten van Guido’s kookkunsten: zelfgemaakte ossobuco, lamskoteletten, saltimboca en scalopina (allemaal € 19,50). Wil je iets hebben wat niet op de kaart staat, dan maakt hij dat op bestelling.

Flinterdun

Mevrouw Vol gaat voor de ossobuco. Die is heerlijk van smaak, botermals en ligt te stralen in een bord spaghetti met parmezaan en zwarte peper. Mevrouw Voller kiest op aanraden van de chef voor de pizza quatro formaggio. En inderdaad: het is een topper. Guido maakt zijn bodems flinterdun en knapperig. Het geheim, zegt hij, is simpel: minder deeg, minder gist, meer liefde.

Charmeur

We drinken een glas witte trebbiano uit de Abruzzen en later een glas rode, een heerlijke primitivo uit Guido’s geboortestreek Puglia. Alle wijn kost € 4,50 per glas en dat is – zeker voor die rode – de prijs meer dan waard. We nodigen Guido uit om een glas met ons te drinken. Daar zegt de oude charmeur geen nee tegen.

De Asplaag

Al snel komen er foto’s van de kleinkinderen bij en verhaalt opa Guido over zijn turbulente leven. Op zijn 24ste vertrok hij naar Nederland om te werken bij Il Vesuvio, de eerste Haagse pizzabakker. Zijn eerste eigen zaak was Trattoria Guido op de Torenstraat. Dan terug naar Italië, maar toch blijft Nederland trekken. Uiteindelijk strijkt hij hier neer, in het oude café De Asplaag, berucht van de Haagse penoze in de jaren ‘80.

Zachtjes

We eten oprecht verrukkelijk en eindigen de avond met een grappa en een gevoel van gelukzaligheid. Iets wat de dames Vol & Voller alleen nog van heel vroeger kennen. Als we wegfietsen, zwaait Guido ons uit – staande voor zijn deur tussen al die kerstlampjes. “De schat”, zegt mevrouw Voller zachtjes.

Nonna Guido Gastvrijheid ****
Koningin Emmaplein 7 Hotelchique  * (gelukkig maar)
open: dinsdag t/m zondag Smakelijkheid  ****
8,5 Betaalbaarheid  ****