Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De ‘Ademboom’, terug naar een natuurlijke ademhaling

Caroline de Sonneville volgde een opleiding tot logopediste en was voor acht jaar verbonden aan het Erasmus in Rotterdam als onderzoeker. “Ik zat erg in mijn hoofd met al dat analyseren en wilde meer ‘in mijn lijf’ komen. Toen ik in aanraking kwam met de goed onderbouwde ontspanningstherapie van Jan van Dixhoorn, besloot ik het roer om te gooien. Van wetenschapper naar ontspanningstherapeute. Sinds 2010 woon ik met veel plezier in deze Haagse wijk. In 2021 startte ik mijn eigen praktijk.”

Gewenning aan verhoogde spanning

“Het logo van de Ademboom symboliseert zowel het takkenstelsel van een boom als het patroon van de longen. Ik wil mijn cliënten een natuurlijke ademhaling in een ontspannen lijf laten ervaren.” Caroline toont een grafiekje dat het opgebouwde spanningsverloop van een cliënt vertoont. Een verhoogde basisspanning kan leiden tot allerlei klachten, zoals minder gemakkelijk of te snel ademen, angstgevoelens, gespannen spieren of slecht slapen. “Je ziet het ook aan de lichaamshouding van sommige mensen. Ze zijn als het ware gaan wennen aan een hoger spanningsniveau in het lijf.”

Regie terugpakken

“Ik leer mijn cliënten, door eenvoudige oefeningen met adem, beweging en aandacht en met behulp van een aantal handgrepen, de regie over de eigen ontspanning weer terug te pakken. In vier sessies kijken we samen welke rol spanning speelt bij bepaalde klachten. Vervolgens geef ik een programma van oefeningen mee. Interessant is, dat soms andere klachten, waarvoor mensen in eerste instantie niet hier kwamen, ook aangepakt worden door de ontspanningsoefeningen. Zo verdween bijvoorbeeld de nekpijn bij een cliënt die voor angst- en paniekklachten kwam.” 

Caroline de Sonneville houdt praktijk in het pand van de Verloskundigenpraktijk Ella aan het Copernicusplein. Ze geeft zowel individuele therapie als groepssessies. Uitgebreide informatie: www.deademboom.nl 

Tekst: Aad van Schie  |
Foto: Frits Rotteveel