Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

“Vanaf het water kijk je anders naar het land. En ook omgekeerd”

Bovenstaande titel is een citaat uit de inleiding van het intrigerende boek ‘Hoog water; laaglands leven’ van Karel Feenstra. We praten met hem over dit boek op een moment dat het water in ons kikkerland over de dijken klotst door de overvloedige regen die ons land sinds oktober bijna overspoelt.

Kolibri 560

Karel is in 1976 geboren in Leeuwarden en studeerde rechten in Groningen. Van jongs af aan was water een dominante factor in zijn leven. “Mijn vader was een verwoed zeiler en ik vond het prachtig om met hem op het water te zijn. Het houten familiebootje Kolibri 560 heb ik meegenomen naar Leiden. Ik heb daar samen met mijn broer nog regelmatig mee gezeild. Inmiddels hebben we een andere boot, die nu in Almere ligt. Ik zeil nog regelmatig, nu ook met mijn vrouw en dochter samen.”

Fijne buurt om te wonen

Na zijn studie verhuisde Karel naar de Randstad op zoek naar werk en kwam in Den Haag terecht, aanvankelijk in het Statenkwartier. Sinds enige jaren woont hij met vrouw en dochter in de Kepplerstraat in een voormalige kluswoning, die hij grondig renoveerde. “Een fijne plek om te wonen, deze buurt. Een gevarieerde bewonerssamenstelling, leuke winkels en zelfs een wijktheater, waarvoor ik nog een periode actief was. Kortom, we hebben het hier prima en mijn werkplek als speechschrijver bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is natuurlijk prettig dichtbij.

Wonen in een kunstland

Vanwege dit werk kom ik op veel plaatsen in het land waar waterbeheersing centraal staat. Droge voeten houden in dit polderland is een uitdaging en meebewegen met de natuur is in het licht van de stijgende zeespiegel onontkoombaar. We wonen in een kunstland, door mensenhanden uit natuur gekneed. Vier meter of soms meer onder zeeniveau krioelt het in ons land van de bedrijvigheid. Dat is helemaal niet zo gewoon. We kennen de belangrijke voorvaderen als Leeghwater en Cornelis Lely, maar wie kent de eerste president van het ‘Bureau van den Waterstaat’ Christiaan Brunings nog? Mijn fietstochten, zeiltochtjes en mijn werkbezoeken brengen me op al de historische plaatsen die van groot belang zijn voor het in stand houden van dit land. Het historische Woudagemaal bij Lemmer draait in deze natte tijden weer volop. Hoe mooi is dat?”

80 woorden kan genoeg zijn

Ik schrijf al heel lang poëzie en korte verhalen. In 2011 organiseerde de VPRO een schrijfwedstrijd: schrijf een ‘reis om de wereld in 80 woorden´. Hoewel ik de prijs niet won, werd dit wel de start van mijn schrijfcarrière als 80-woordencolumnist bij het literaire online platform Tzum. Elke donderdag publiceer ik daarop mijn 80-woordenverhaal. Niet elk onderwerp leent zich voor zo’n beperkt kader, maar uiteindelijk lukt het altijd. In elf jaar heb ik nog nooit een week gemist. In 2018 publiceerde ik mijn eerste bundel ultrakorte verhalen ‘Hand schudt hoofd’ en nu ligt er dus deze bundel van 157 korte, afzonderlijke verhalen rond het thema ‘hoog water en laaglands leven’.”

Prachtig polderboek

Het boek leest als een trein, het is pure poëzie en het zet de lezer aan het denken over dit merkwaardig moederland en haar verleden en toekomst. Een voorbeeld uit het verhaal ‘Vrouwenzand’ (nummer 72) over het welbekende verhaal ‘Het Vrouwtje van Stavoren’: “Woedend liet ze het graan buiten de thuishaven van haar vloot in de Zuiderzee storten, aldus haar ondergang bewerkstelligend. We bespreken de Friese sage terwijl we vol zeil, pal noord op Stavoren afkoersen als plotseling de kiel de bodem aantikt. Dat verhaal van het Vrouwenzand, dat is dus echt waar!”

Hoog water; laaglands leven
Karel Feenstra
Uitgeverij kleine Uil

Tekst: Aad van Schie
Foto: Jacques Rijnsburger
Foto komt 27/1 !