Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

De wereld van de raamdecoratie

De gevelreclame ‘MB Tapijten en Gordijnen’ is sinds een paar maanden gewijzigd in ‘MB Raamdecoratie’, maar de zaak wordt nog steeds gerund door Monique en Henk Coetzee. Al ruim 40 jaar zit het bedrijf op de hoek van de Beeklaan en de Weimarstraat.

Van rollen naar stalen

Henk: “Mijn vader vestigde zich hier als stoffeerder en rond 1983 ben ik er komen werken. In de beginperiode hadden we ook het pand hiernaast aan de Beeklaan. Die ruimte hadden we toen echt wel nodig, want de hele winkel stond bomvol stellages waar de rollen tapijt op hingen. Tegenwoordig hebben we veel minder ruimte nodig, omdat we werken met stalen. We hebben hier werkelijk honderden stalen van gordijnen en tapijten.”

Laminaat is het nieuwe tapijt

Monique: ”Ik doe de winkel en de administratie. Ooit hadden we zeven of acht man personeel, omdat we veel tapijten legden. Maar tapijt in woningen is vervangen door laminaat. We zijn ons steeds meer gaan richten op raamdecoratie. We redden het prima met zijn twee. En als Henk ergens een trap moet stofferen, ben ik in de winkel.”

Bescheiden familiebedrijf

Henk: ”We hebben wel een website (mbtapijt.nl) maar eigenlijk doen we weinig met internet of Facebook. We blijven graag een familiebedrijf op bescheiden schaal. Honderd procent aandacht voor het werk, het materiaal én de klant, dat zijn onze sterke punten.”

Afspiegeling van de wijk

Monique: “We zitten hier al een tijd en omdat we kwaliteit leveren, hebben we veel vaste trouwe klanten, zelfs zó dat ouders hun volwassen kinderen stimuleren om alle raamdecoratie bij ons aan te schaffen. Ook als die inmiddels in een heel andere stad wonen. Onze klantenkring is een mooie afspiegeling van dit gedeelte van de stad, dus we hebben ook een groot aantal klanten van Surinaamse of Aziatische afkomst.”

Duurzaam en milieubewust

Monique: “Je kunt niet enkel verkopen wat je zelf mooi vindt. Het huidige aanbod is enorm. Twee-, driemaal per jaar krijgen we bezoek van vertegenwoordigers. Heel soms bezoeken we beurzen in Gorinchem of in Gent. En er is de laatste jaren ook veel veranderd, zowel op het gebied van materiaal, kleurstelling als techniek.” Henk: “Binnen de wereld van raamdecoratie en tapijten speelt ook duurzaamheid een steeds grotere rol. Vriesco bijvoorbeeld, een bedrijf uit Friesland en een van onze leveranciers, is daar volop mee bezig. Ze gebruiken voor hun gordijnen en tapijten gerecycled productie-snijafval en verwerken er gerecycled polyester in. Bovendien hebben ze een waterbesparende manier van printen ontwikkeld. We vinden het belangrijk dat we zo’n milieuvriendelijk bedrijf als een van onze leveranciers hebben. Milieubewuste wijkbewoners vragen ook steeds vaker naar dat soort producten.”

De toekomst

Monique: ”Onze kinderen gaan de zaak niet overnemen. Maar desondanks zien we onze toekomst hier wel vol vertrouwen tegemoet. Als alles gaat zoals we hopen, zitten we hier nog wel een jaartje of acht. En dan Henk, dan gaan we met verdiend pensioen, he?”

Tekst en foto: Piet Vernimmen