Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Agneskerk aan de Beeklaan sluit binnen twee jaar

Het nieuws dat de Agneskerk gaat sluiten, kwam in november 2023 hard aan bij de trouwe bezoekers van de kerk. De kerk behoort tot de parochie Maria Sterre der Zee, waarvan onder meer ook de grote kerk aan de Elandstraat – die overigens ook gaat sluiten – deel uitmaakt. Naast de kleine, maar trouwe groep katholieke gelovigen is ook een Spaanstalige geloofsgroep aan de Agneskerk verbonden.

Meer dan 100 jaar oud

De Agneskerk werd gebouwd in 1902/1903 door het architectenbureau van Albert Magry en Jozef Snicker. Het is een neogotische kruiskerk met een robuuste achthoekige toren. Beroemd zijn de fraaie gebrandschilderde ramen in de stijl van Jan Toorop van de hand van Lou Asperstagh. In 1977 lag er een plan om de kerk te slopen, maar dit plan werd voorkomen door de opstand van de kerkgangers. In 1983 brak een hevige brand uit in de toren van de kerk. Tongewelf en houten kap raakten ernstig beschadigd. De kerk werd redelijk snel hersteld en in 1984 weer ingewijd.

Eerst zoeken naar nieuwe gebruikers

We spraken met de parochiebestuurder Marius Dijke. “We hebben een klankgroep van sleutelfiguren gevormd, waaronder de koster en de koordirigent, die in februari gaat praten over de gevolgen van de sluiting en de bestaande wensen. Ook met de geloofsgemeenschap is er een gesprek gaande over waar zij na de sluiting terecht willen voor hun kerkbezoek. De Heilige Familiekerk aan het Kamperfoelieplein ligt wellicht voor de hand. Vervolgens is het bisdom Rotterdam aan zet om het besluit te nemen de kerk aan de eredienst te onttrekken. Pas daarna is de kwestie van de toekomstige bestemming van het gebouw aan de orde. Voorkeur heeft om het gebouw haar spirituele functie te laten behouden.” Het is mogelijk dat een ander kerkgenootschap interesse heeft in dit gebouw. Uit een van de perspublicaties hierover kwam bijvoorbeeld een Chinees kerkgenootschap als geïnteresseerde partij naar voren. Mocht aankoop door een kerk niet haalbaar zijn, dan zijn er natuurlijk ook andere, commerciële kapers op de kust.

Gebouw blijft behouden

Het gebouw is overigens een gemeentelijk monument en kan niet gesloopt worden. De kerk aan de Apeldoornselaan kwam in 2007 al leeg te staan. Uiteindelijk komt daar nu supermarkt Hoogvliet in naast een aantal appartementen. De Valkenboskerk op het kruispunt van de Zuiderparklaan en de Loosduinsekade werd in 2018 van de sloop gered en hierin worden op dit moment appartementen gebouwd.

Onze krant blijft de ontwikkelingen rond deze kerk volgen. In een volgend nummer besteden we nader aandacht aan de historie van deze dominante plek aan de Beeklaan.

Tekst: Aad van Schie
Foto: Piet Vernimmen