Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

International Art Club bestaat 50 jaar

In 1974 werd ergens in een huiskamer amateurkunstcentrum International Art Club (IAC) opgericht. Het IAC, dat nu in de Weimarstraat zit, is dit jaar inmiddels 50 jaar jong. Op 21 januari ging de jubileumviering van start. Voorzitter Irene van Geest: “Als motto is gekozen voor ’50 jaar jong’, want ‘50 jaar oud’ klinkt zo belegen.” In de eerste jubileumnieuwsbrief staan activiteiten en herinneringen. De leden gaan een museum bezoeken, en maken daar een bijzonder uitje van. Vanuit de Centrale Bibliotheek gaan ze de stad bij avondlicht schilderen. En ze kunnen muzikale herinneringen plaatsen in een Spotify-lijst ‘50 jaar jong’.

Twee exposities en een lezing

In april en oktober komen twee grote tentoonstellingen in Dienstencentrum Copernicus, die vrij toegankelijk zijn voor buurtbewoners. In april kunnen alle cursisten daar werk ophangen waar zij het meest trots op zijn. In oktober gaat het om werk dat qua onderwerp aansluit bij de afgelopen 50 jaar. Denk hierbij aan auto’s, kleding, maatschappij. Kunstenaar Theo Janssen, beroemd vanwege zijn fascinerende Strandbeesten, geeft op 25 februari een lezing in Copernicus. Die is ook toegankelijk voor buurtbewoners.

Geen eliteclub

Het IAC telt inmiddels 132 leden en werd destijds opgericht door een aantal diplomatenvrouwen. Maar het is nu echt geen eliteclub meer; de huidige cursisten hebben heel uiteenlopende achtergronden en nationaliteiten. Enthousiaste vrijwilligers leiden de club. Vakkrachten geven cursussen en workshops in tekenen, schilderen en grafische technieken (bijvoorbeeld aquarel, olieverf, portretten, Japanse Sum-e, Zine). De leden maken soms uitstapjes naar een museum en in de zomer wordt af en toe buiten geschilderd. De voertaal is Nederlands, desgewenst krijg je ondersteuning in het Engels.

Plezier en ontwikkeling

Het sociale aspect is heel belangrijk, daarom kunnen de leden ook buiten de lesuren tijdens het Open Atelier aan de slag. Plezier en ontwikkeling zijn de hoofddoelen. Inmiddels kunnen de cursisten in een groot en helder atelier werken, waarvan de wanden volhangen met hun werk. Onlangs is geïnvesteerd in een goed luchtcirculatiesysteem. Giftige producten, zoals terpentine, zijn er niet meer in het atelier. Maandelijks is er voor de leden een tentoonstelling van eigen werk, met een feestelijke opening, toelichting en borrel.
Drie keer per jaar verschijnt een nieuwsbrief en komt er een nieuw cursus/workshop-aanbod op de website. Geïnteresseerden kunnen een proefles aanvragen.

Het IAC zit op Weimarstraat 23.
Meer info:
www.iacdenhaag.nl

Tekst: Marlies van den Eijnden
Foto: John
Martienus