Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Een ritje met wijkbus ‘Uit en Thuis’

We rijden een uurtje mee met de wijkbus ‘Uit en Thuis’, die zijn vaste standplaats bij De Regenvalk heeft. Deze ochtend is Frans Winterwerp chauffeur en Wilma Ferweda doet de telefoontjes, planning en organisatie. Beiden zijn vrijwilliger en bestuurslid, respectievelijk voorzitter en secretaris van de Stichting Uit en Thuis. Frans is al een paar jaar met pensioen, Wilma doet dit werk naast haar baan als receptioniste. “Het is heel leuk en dankbaar werk, maar je moet er wel een beetje geduld voor hebben”, zegt Frans.

Lid worden

We starten de ochtend eerst maar met een praatje bij Wilma in De Regenvalk. Daar is mooi even tijd voor, want de eerste klant heeft afgebeld. Kleine correctie: “We praten niet over klanten maar over leden”, zegt Wilma, “want je moet lid worden om van de wijkbus gebruik te kunnen maken.” Voor een klein bedrag (€ 23 per kwartaal voor één persoon en € 28 voor twee personen) ben je lid en kun je binnen de wijk op werkdagen tussen negen en vijf (laatste rit 16.30 uur) gebruik maken van de wijkbus, die je ophaalt en weer terugbrengt.

De chauffeurs

Alle chauffeurs rijden in principe een dagdeel per week, maar soms wordt het meer. Sommigen doen dat naast hun werk, anderen zijn met pensioen. Opmerkelijk is dat de gepensioneerden vaak als beroep iets heel anders hebben gedaan; Frans is bijvoorbeeld beleidsonderzoeker geweest. “Maar de sociale kant heeft me altijd wel aangetrokken.” De stichting heeft ook een signaleringsfunctie. Wilma: “We houden in de gaten of het met de leden wel goed gaat. Twijfelen we daarover, dan schakelen we de ouderenconsulent in. Als iemand bijvoorbeeld de contributie een paar keer in dezelfde periode overmaakt of niet meer weet dat we zouden komen.”

De bus

Deze wijkbus is voor mensen die nog enigszins mobiel zijn. Met het liftje kan de gebruiker, vaak met rollator, de bus inkomen. De bus biedt plaats aan maximaal zeven personen, maar met vier personen en een aantal rollators is hij al behoorlijk vol. De bus is niet geschikt voor vervoer van een rolstoel, tenzij die inklapbaar is. Begeleiders van de gebruikers kunnen ook mee. Frans: “De bus is bijna afgeschreven; we hebben een nieuwe, volledig elektrische bus in bestelling!”

Op pad

Hier en daar is het wit van wat sneeuw van de afgelopen nacht, maar het is niet glad. We gaan een meneer ophalen bij het verzorgingstehuis op de Laan van Meerdervoort. “Kan even duren”, waarschuwt Frans. Inderdaad, meneer was weer teruggegaan naar zijn kamer. Frans rijdt voorzichtig over de vele verkeersdrempels: “Je moet een beetje voorzichtig zijn met de mensen.” Een 95-jarige dame stapt in de Van Merlestraat in. Ze ziet er heel verzorgd uit en laat me haar fraaie zelfgebreide trui zien. Gezellig om naar de opvang in De Regenvalk te gaan; ze voelt zich eenzaam zonder haar man, die twee jaar geleden overleed. Vervolgens halen we een meneer van 78 op. “Niet m’n arm vasthouden”, waarschuwt hij. “Die doet pijn”. Als laatste komt een goedlachse dame van het De Constant Rebecqueplein in de bus. Het wordt gelijk een vrolijke boel. Iedereen kent elkaar bij naam. We komen bij De Regenvalk, de eindbestemming. Enig gemopper bij het uitstappen: “Niet voordringen!”

Word lid of vrijwilliger!

Er is nog genoeg ruimte voor mensen die lid willen worden en zo gebruik van de wijkbus kunnen maken. En op kantoor kunnen ze best nog een enthousiaste vrijwilliger gebruiken om telefoontjes aan te nemen, informatie te verstrekken en ritten te plannen. Neem gerust contact op met: uitenthuiswijkbus@gmail.com. Het telefoonnummer van Wijkbus Uit en Thuis is 070 – 205 2661.

Tekst en foto: Anneke de Graaf