Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Pret in Herstel, naar een verslavingsvrij leven in de maatschappij

Menig wijkbewoner zal zich wel eens hebben afgevraagd wat toch gebeurt in dat rijtje panden aan de Laan van Meerdervoort/hoek Koningin Emmakade met de vreemde naam ‘Pret in Herstel’ (PiH) op de ramen. KonkreetNieuws vroeg het aan Maurice Scheerder, bestuurder en oprichter van deze instelling die cliënten, nadat hun behandeling in een kliniek is afgerond, begeleidt naar een verslavingsvrij leven in de maatschappij. En dat betreft alle soorten verslaving. We zitten in de grote keuken met wandbrede muurschildering. “Die heeft vroegere kok Mark daar destijds eigenhandig aangebracht. Eens per week hebben de cliënten hier kooktraining als onderdeel van de begeleiding.”

Safe house

Pret in Herstel heeft vestigingen in Wateringen, Delft en Den Haag, maar de cliënten komen uit het hele land. Hoofdvestiging in Den Haag zit aan de Borderwijklaan. De vestiging hier aan de Laan van Meerdervoort/Emmakade is een zogenaamd ‘safe house’, hier kunnen maximaal 35 cliënten begeleid wonen. Die begeleiding wordt door zeven teamleden gedaan. Iedere cliënt heeft een eigen kamer, en zit in een unit van vier of vijf medecliënten.

Fasen en leefgebieden

Het begeleidingstraject verloopt in een aantal vaste fasen tussen aanmelden en uitstroom. Tijdens alle fasen wordt aandacht besteed aan 11 leefgebieden, zoals bijvoorbeeld financiën, dagbesteding, huisvesting, huiselijke relaties en geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een traject duurt een jaar. Daarna krijgen de meeste cliënten nog een jaar lang ambulante begeleiding, waarbij men hier eenmaal per week in een groep bij elkaar komt.

PiH heeft nog een aparte tak: NuGGZ, waarin met verschillende therapieën onderliggende problematiek kan worden aangepakt. Ook kunnen daar lichte tot ernstige psychische klachten worden behandeld.

Prettig en uitdagend hersteltraject

Toch ook nog maar even over de naam ‘Pret in Herstel’. Maurice: “Onze missie is: ‘Prettig herstellen van verslaving’. We willen inderdaad dat die weg zo prettig en uitdagend mogelijk is. Met een dagbesteding waarin naast de begeleiding ook genoeg ruimte is voor ontspanning, beweging en andere leuke dingen.” Erg belangrijke voorwaarden voor een plaats bij PiH is dat de cliënt een afgeronde behandeling heeft gehad in een kliniek, bijvoorbeeld in de Triora-kliniek, en dat hij/zij niet meer gebruikt. In de kliniek heeft de cliënt waarschijnlijk een ‘12 stappen Minnesota behandeling’ ondergaan, wat in grote lijnen neerkomt op het eerlijk onder ogen zien van het eigen probleem en de onmacht om daarmee om te gaan, het diepgaand inventariseren van het huidige leven, proberen te herstellen wat men bij anderen heeft aangericht en het helpen van lotgenoten.

Succes

Maurice: “We bieden hier een professionele omgeving, wat betekent dat alle begeleiders een afgeronde opleiding hebben, bijvoorbeeld mbo 4 specifieke groepen, social work hbo of GZ agoog. De score van een succesvol afgeronde begeleiding is hoog en de tevredenheid van cliënten die klaar zijn met hun traject is groot. In de meeste gevallen lukt het om hun leven weer op de rails te krijgen. Ook voelen we ons gewaardeerd door de klinieken en de gemeente.”

Meer informatie vind je bij www.pretinherstel.nl

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: John Martienus