Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Kattencafé CoffeeCats

CoffeeCats-eigenares Brenda ontvangt me samen met haar vader met een kopje kruidenthee. Ze zijn beiden enthousiaste klussers en onderbreken de opbouw van jawel, een grote kattenkast. Brenda, woonachtig in onze wijk, voelde zich onmiddellijk thuis in het pand met het gebogen raam. Het idee voor een dagbesteding gecombineerd met een kattencafé vond zijn oorsprong tijdens een bezoek aan een Nijmeegs kattencafé en het feit dat haar oudste dochter het syndroom van Down heeft en in een lunchroom werkt waar zij na elk bezoek heel enthousiast vandaan kwam. Ze zocht iets wat goed te doen was nadat de zorg voor haar dochters wat minder was geworden. Haar dochters staan gedeeltelijk in de bediening en de keuken, naast de hulp van een stagiaire en Brenda’s partner in geval van drukte.

Huiskamersfeer

Grappig is dat ze de sleutel kreeg op Valentijnsdag, de opening op Koningsdag was en de officiële opening op Moederdag. Na een half jaar is er min of meer een vaste clientèle. Vaak mensen die door omstandigheden thuis geen katten kunnen hebben, of personen die met een laptopje in een huiskamersfeer willen werken. Soms komen mensen alleen even knuffelen met de katten. Binnenkort is de vergaderruimte klaar, zodat daar eventueel ook gewerkt kan worden, tenzij deze is verhuurd. Dagelijks moet alles goed worden schoongemaakt en de katten slapen boven, waar ook de kattenbakken staan.

Thema-avonden

De kaart wordt aangepast aan het seizoen, met wisselende soepen en lekkernijen. De dagelijks verse broodjes en de koffie en chocolade voor de warme choco worden van buurtwinkels betrokken. Brenda denkt nog na over verdere ontwikkelingen. Zo is er eens per maand een dineravond met een gastkok, met driegangendiner van € 49 inclusief twee drankjes en live muziek. In december is er een Sinterklaas-pubquiz met hapjes en prijsjes en in januari een oliebollenavond. Daarna starten de dineravonden weer.

En de personeelsleden Mimi, Jambo en Saar? Die hebben zich als keurige Haagse katten gedragen: ze stelden zich even aan mij voor, twee kwamen daarna gezellig op een kussen naast mij liggen en de derde trok zijn eigen eigenwijze kattenplan.

CoffeeCats
Weimarstraat 137
www.coffeecats.nl

Tekst: Marlies van den Eijnden
Foto: Jacques Rijnsburger