Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Zwitsers zakmes

Dat Zwitsers onverzettelijk, vindingrijk en taai zijn, weten we sinds Wilhelm Tell. Eenmaal klaar met het knutselen van een koekoeksklok (KKK) verhuurden die ruige bergbewoners zich aan elke krijgsheer c.q. paus die betaalde. Uitgerust met het door Bischli Blutdurst bedachte Zwitsers Zakmes (ZZ) waren de rabauwen niet meer te kloppen. Logisch dat de Heilige Vader (HV) aan elke rekruut van de Zwitserse Garde (ZG) behalve een hellebaard een eigenhandig gezegende Victorinox (V) Swiss-Champ-XXL uitreikt. Persoonlijk heeft de HV genoeg aan een V-Classic waarmee hij zijn nagels knipt. Zelf ben ik met een V-Huntsman tot iets meer in staat. U begrijpt hoe ik stond te kwijlen voor een vitrine waarin het meest mateloze model wulps achterover lag met alle 73 intieme delen wellustig uitgespreid. Om mijn geile hebzucht te rechtvaardigen, zou ik best 73 redenen kunnen verzinnen, maar if it ain’t broke, don’t fix it, zelfs niet met een Swiss Army Knife.

Terug naar Rome. Op de feestdag van Sankt Muesli (SM), die ooit met zijn ZZ levensreddend rozijnen en nootjes uit kleuterneusgaten peuterde, staat de ZG opgesteld voor de Ecclesia Helvetica. Als de HV daar exact op het middaguur uit zijn Pausmobiel Renault Kangoo (PRK) komt gekreupeld, roept de commandant: “Presenteer ZZ!” Simultaan klappen hoog in de toren de luiken van een enorme KKK open. Een Zeer Grote Vredes-Koekoek (ZGVK) schuift over een rail naar buiten om twaalfmaal zijn huiveringwekkende vredeskreet over het plein te laten echoën. Voor het ondier zich terugtrekt in zijn galmgat, laat hij uit zijn klauwen een Emmentaler Kaas (EK) vallen, die door de commandant van de ZG behendig op de priem van zijn ZZ wordt opgevangen. Hij overhandigt de EK aan de HV, die met de EK onder zijn arm zo snel hij kan naar zijn PRK hompelt. De HV schrikt zich namelijk telkens de Scheurende Papegaaien-Pleuris (SPP) van de ZGVK die elk kwartier losgaat. Een hartgrondig GVD van de HV zou verkeerd vallen bij SM, die de vertoning vanuit de hemel strak in de peiling houdt. Dat de HV die ZGVK graag de tong zou uitsnijden met zijn ZZ of desnoods besmetten met de SPP, wil er bij SM niet in.

Bert de Croon