Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Woonblok Regent II in Energiekwartier klaar en bewoond

Het Energiekwartier begint aardig vol te raken. De afgelopen jaren verrezen diverse woongebouwen in dit enigszins afgelegen buurtje, dat toch deel uitmaakt van het Regentesse- en Valkenboskwartier. Maar het is nog lang niet af, want er zullen nog verschillende projecten verschijnen in de komende jaren. Deze zomer werd Regent II op de hoek van de Van Boecopkade en de Noordwest Buitensingel opgeleverd.

Inspiratie uit de wijk

Regent II omvat een imposante 15-laagse woontoren met 98 vrije sector huurappartementen en daarnaast 15 koopherenhuizen. Alle herenhuizen zijn deze zomer verkocht en alle appartementen door Vesteda verhuurd. Het gebouw is een ontwerp van het Haagse architectenbureau Geurst & Schulze, bekend om haar ‘baksteenarchitectuur’. Dat wil zeggen dat het bureau in veel van haar projecten baksteen op de meest uiteenlopende manieren toepast. “De kenmerkende ‘Haagse architectuur’ uit het vierde kwart van de 19e eeuw met rode baksteen en een bijzondere detaillering in overwegende neorenaissance architectuur uit deze wijk, vormde een belangrijke inspiratie voor het nieuwe ensemble,” zo schrijft het bureau op haar website. “De gevels zijn uitgevoerd in rood en geel metselwerk, waarbij in bijzondere patronen de nestkasten voor vogels en vleermuizen zijn opgenomen.” De moeite waard om het gebouw eens goed te bekijken. Het bouwblok is onderdeel van een ensemble van vier bouwblokken, waarvan er twee nog moeten worden gerealiseerd. Regent I stond er al en nu is er dus ook Regent II. Het ensemble is ontworpen in opdracht van Heijmans Vastgoed en wordt gerealiseerd door Heijmans Bouw.

Reacties bewoners woontoren

De bewoners zijn positief over hun nieuwe woonplek die ze in september betrokken. Er is weliswaar nog niet echt een gemeenschapsgevoel, maar dat kan nog komen. Ze zijn in ieder geval al wel blij met de heel actieve bewonersapp. Ruben van Montfort, civiel ingenieur, woont op de vijfde verdieping en is blij met zijn grote balkon en het mooie uitzicht, met zelfs in de verte de duinen. Hij vindt zijn woning prettig en comfortabel ingedeeld. En de centrale plek van het Energiekwartier in de stad vindt hij ook gunstig. Tom Kempener, consultant bij Stedin, woont op de zesde verdieping. De inrichting van zijn appartement begint al aardig vorm te krijgen. Leuk ook dat De Prael hier vlakbij is voor een gezellig biertje met vrienden. Tiara werkt bij Nationale Nederlanden. Ze woont op de twaalfde etage op een hoek en kijkt op de Schilderswijk en het centrum, maar kan ook Kijkduin zien liggen. Haar woonsituatie is een stuk verbeterd ten opzichte van de vorige in de Vruchtenbuurt. Ze heeft de indruk dat hier veel alleenstaanden en jonge gezinnen wonen. Wel even wennen, zo dicht op het centrum.

Zie voor verdere plannen ook www.energiekwartier.nl

Tekst en foto: Anneke de Graaf