Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Repareer Café in Wij Weimar

Op zaterdag 21 oktober was er voor de tweede keer Repareer Café in Wij Weimar. Net zoals de vorige keer was het vol en levendig, want er valt heel wat te repareren. En er kán ook heel veel gerepareerd worden, zo blijkt maar weer eens.

‘Oud is Goud’

Wijkbewoners kwamen niet uitsluitend voor reparaties. Zo liep Marianne Diependaal met een indrukwekkende camera rond: “Ik ben bezig met een project ‘Oud is Goud’, waarin ik ouderen fotografeer die belangrijk werk doen. Het maakt me kwaad dat ouderen als lastposten worden gezien, terwijl ze zich zoveel inzetten overal in de maatschappij. Dat beeld wil ik met mijn foto’s doorbreken. Zelf ben ik 68 en ik doe dit als afstudeerproject aan de Fotovakschool.”

Anderen ontmoeten

Ramis heeft net twee broeken ingeleverd waaraan iets moet worden versteld. “Alles is zo duur geworden, het is fijn dat het hier gratis is. Maar ik kom ook voor de gezelligheid. Ik heb veel vrije tijd en behoefte aan aanspraak. Door de week kun je wel bij een buurthuis terecht, maar in het weekend is niets open. Dan is het leuk om hier gezelligheid te vinden zodat ik straks weer met een goed gevoel naar huis ga. Eigenlijk zou je hier in het weekend vaker de mogelijkheid moeten hebben om andere mensen te ontmoeten.”

Logisch nadenken

Maar verder wordt er toch vooral driftig gesleuteld en apparaten vakkundig en met veel genoegen uit elkaar gehaald. Zoals door Edwin, die een citruspers aan het repareren is. “In principe kun je alles repareren, maar soms kost het gewoon te veel tijd. Maar dit moet denk ik wel lukken. Gewoon logisch nadenken, dan kom je al heel ver. Louise is blij met de reparatie van haar pers: “Ik heb wel een moderne pers, maar deze oude vind ik fijner.” Wim is bezig om de printer van Arjan weer goed te laten werken en ook Toon en Glen hebben een printer onder handen. “Gewoon, om de buurt te helpen,” zegt Toon.

Knopen

Bij de entree moet je even een formuliertje invullen wat je wilt laten repareren. Antonia komt zich aanmelden als vrijwilliger voor de volgende bijeenkomst. Ze biedt aan om haar eigen naaimachine en garen mee te nemen. Knopen zijn er genoeg, ze kregen een hele doos vol van de Kringloop.

De Repareer Cafés zijn er iedere derde zaterdag van de maand in het pand van Wij Weimar, Weimarstraat 284, van 10.00 tot 12.00 uur.

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Marianne Diependaal