Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Heel wat te doen in Dienstencentrum Copernicus

Om verwarring te voorkomen: Dienstencentrum Copernicus zit niet in de Copernicusstraat maar in de straat ernaast, de Daguerrestraat. Er gebeurt indrukwekkend veel in dit misschien een beetje onzichtbare dienstencentrum. De betrokken vrijwilligers zetten zich hier met plezier in, ook om alles financieel rond te breien. Dat lukt, en daar zijn ze trots op.

Kindje

We praten met Simon Nieuwenhuizen, algemeen bestuurslid, en Bart Nijhof, voorzitter van de stichting DC Copernicus. Behalve besturen steken ze hier ook letterlijk flink de handen uit de mouwen. Bart naast zijn baan in de bouw en Simon naast nog een heleboel ander vrijwilligerswerk elders. Ze zijn verknocht aan het centrum: “Het is ons kindje.” zeggen ze, en recent is het, grotendeels met eigen kracht en mede met hulp van een donatie van Fonds 1818, prachtig opgeknapt.

Van alles te doen

De eerste en derde vrijdag van de maand is er de Aanschuiftafel, waar bezoekers voor € 6 een driegangenmaaltijd kunnen krijgen. Daar komen tussen de 30 en 50 personen. De vrijwilligers doen inkopen op de Haagse mart. Simon: “Ik weet precies bij wie ik moet zijn om goeie spullen te krijgen.” Op dinsdagmiddag en woensdagavond is er Bingo, met lekkere broodjes. Elke vierde zaterdag is er de gezellig drukke Snuffelmarkt waar je voor € 6 een tafel kunt huren om je spullen aan te bieden. Elke zondag is er vanaf half drie Jokerclub. Op maandag- en dinsdagavond oefenen hier de koren Madame Jeannet (dames) en Pepperoni (gemengd). Op de eerste etage geeft Yolanda van maandag tot en met zaterdag balletles: klassiek, modern, voor volwassenen en kinderen. Ook de mensen van het Haags Verhaal hebben hier hun kantoorruimte.

Tweede Kerstdag

Daarnaast fungeert de ruimte ook als stemlokatie, is hij te huur voor familie- en andere feesten en is het een officiële trouwlocatie. En Tweede Kerstdag kunnen bewoners hier genieten van een feestelijke middag met gratis maaltijd, workshopjes en optreden. “We willen niet dat hier in de buurt mensen met Kerst eenzaam thuiszitten.” zegt Simon. Alleen de drankjes moet men betalen. “Het is even kienen hoe we dat financieel redden, maar het lukt.” zegt Bart trots.

Nieuwe vrijwilligers welkom

Copernicus kan best nog wat vrijwilligers gebruiken. “Voor de bingo zou het fijn zijn als er iemand de bardienst kan draaien. Ook zoeken we een vrijwilliger die heel goed kan koken en die voor meer afwisseling in de maaltijden kan zorgen. En mensen moeten ook wel af en toe wat willen schoonmaken.” Wat dat laatste betreft valt er zo te zien niets aan te merken op dit mooi opgeknapte en spic-en-span dienstencentrum.

Meer weten over aanbod en vrijwilligerswerk? Bel 070 3603232 of mail naar dccopernicus@gmail.com

Dienstencentrum Copernicus
Daguerrestraat 16
2561 TT Den Haag
070-360 3232
www.dccopernicus.nl

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Steve Cliff from Pixabay