Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Glas in lood

In de periode 1840-1900 groeide de bevolking van Den Haag explosief van 70.000 tot 200.000 inwoners. De uitbreidingswijken Regentesse- en het Valkenboskwartier, ontstaan tussen eind 19e en begin 20e eeuw, werden wijken voor de sociale middenklasse en hoger. Dat is anno 2023 nog steeds te zien: hoge deuren en ramen, speklagen, boogveldjes, balkons, serres, maskers, dakkapellen, torentjes en … glas in lood. De panden zijn bijna stuk voor stuk ‘herenhuizen’ en honderden bewoners zijn terecht trots op hun geëtst glas, gebrandschilderd glas en vooral op hun glas in lood. Op deze pagina’s speciaal aandacht voor glas in lood boven de deur.

Stijlvol en chique

Glas in lood beschermt het interieur tegen verkleuring en vooral: glas in lood bepaalt kleur en licht in een ruimte, maakt het huis stijlvol, chique. Heb je glas in lood over de volle breedte van de gevel, dan val je helemaal in de prijzen.

Voetbal

Glas in lood gaat pakweg 80 tot 100 jaar mee en lang niet al het – oorspronkelijke – glas in lood is nog aanwezig. Bovendien: een voetbal ertegenaan en het is weg, bij het plaatsen van dubbel glas sneuvelt het vaak als eerste en reparatie is niet goedkoop.

Art Nouveau

De decoratieve mogelijkheden van glas in lood zijn ontelbaar. Niet alleen het soort glas, de dikte en de kleur kan variëren, maar ook de afbeeldingen zelf gaan van Art Nouveau-achtige bloemmotieven en strak Art Deco tot moderne versieringen. En niet te vergeten het schitterende Neogotiek glas in lood in de Agneskerk.

Led-licht

Lang niet alle foto’s hebben de kwaliteit die het glas in lood verdient. Ze zijn ’s avonds gemaakt ‘van buiten naar binnen’ met behulp van een led-licht. Daardoor verdwijnt weliswaar de sfeer van jaren her, maar je krijgt wel een goed idee van de afbeeldingen. Op de website van KonkreetNieuws ruim 60 foto’s en op de pagina’s hiernaast een selectie.

Steeds meer bewoners, zowel in het Valkenbos- als in het Regentessekwartier, zien het waardevolle van glas in lood in. Dank aan alle bewoners die zo vriendelijk waren ons binnen te laten.

Tekst en foto’s: Piet Vernimmen