Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Stap voor stap meer bomen in de wijk

Hoe vergaat het Jan Eisse Pentinga, de nieuwe groenbeheerder van de wijk? In het aprilnummer van KonkreetNieuws maakten we kennis met hem. Hij blijkt een druk baasje. Het is oktober en het plantseizoen gaat beginnen. Een van zijn projecten is het Koningsplein. Dat is onlangs onderhanden genomen en ziet er nu weer fraai uit. Alleen de beplanting aan de zuidoostkant krijgt nog een upgrade. Het gaat om de boomspiegels, de ruimte onder de grote bomen.

Samen met bewoners

Jan Eisse: “Voor het Koningsplein heb ik samen met de bewoners van nummers 32-50 invulling gegeven aan de boomspiegels. Fantastisch dat mensen zelf tekeningen hebben gemaakt en hebben gekozen welke soorten beplanting er moet komen. Nu is het tijd om de bestelde planten samen met de initiatiefnemers te planten. Het plein gaat er volgend voorjaar, als alles uitbot en in bloei staat, nog mooier uitzien.”

Tongkruiskruid

Onder de bestaande paardenkastanjes en Hollandse lindes komen heesters, vaste planten, zachte naaldvarens en varens, en siergrassen als zegge. Voor de fijnproevers: de heesters zijn dwerglaurier, vlinderstruik, spierstruik en struikroos. De vaste planten zijn gele dovenetel, wintergroene geranium, leliegras, sneeuwsteraster en tongkruiskruid. Elke boomspiegel heeft een eigen selectie beplanting. Dat maakt de afwisseling groter.

Extra bomen

Het is niet het enige initiatief. Samen met wegbeheer heeft Jan Eisse uitgezocht waar in de hele wijk extra bomen kunnen komen. “Soms kan dat niet, omdat er leidingen liggen. Dan gebruiken we het parkeervak ernaast. Lege plekken waar eerder bomen stonden, zogenaamde lege ‘standplaatsen’, krijgen ook een nieuwe boom. Zo planten we stap voor stap meer bomen in de wijk.”

Tekst en foto: Marieke Bauwens