Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Kisaan, Indiaas eten nieuwe stijl

De naam prijkte al een tijdje op de ramen. Eerst werd er alleen eten bezorgd. Maar wie nu op een mooie dag langs Van Bylandtstraat 91 (hoek Weimarstraat) komt, kan op een terrasje gasten zien zitten aan kleurige Indiase gerechten.

Punjab

Jatinder, bedrijfsleider van restaurant Kisaan: “Kisaan betekent ‘boer’. Mijn grootouders komen uit het Indiase gedeelte van de provincie Punjab en hebben altijd op het land gewerkt, mijn vader trouwens ook nog.” In 2021 waren er in India hevige protesten bij de aankondiging van wetten die internationalisering van de landbouw mogelijk moesten maken en een einde wilden maken aan de vaste prijsgarantie voor de boeren. Na een jaar van protest zijn de wetsvoorstellen ingetrokken. “Iedereen heeft boeren nodig, zij staan aan de basis van ons voedsel. Ik wilde onze zaak deze naam geven, omdat ik me betrokken voel bij mijn voorouders, mijn plek van oorsprong en bij de aarde.”

Elke dag vers

Ons idee is een restaurant met Indiaas eten ‘nieuwe stijl’. We wilden geen ingewikkelde menukaart zo dik als een encyclopedie. We hebben gekozen voor een klein menu. Zo kunnen we al onze gerechten elke dag vers maken en voorkomen we voedselverspilling. En ja, het kan wel eens voorkomen dat een gerecht uitverkocht is: op is op.” De basis van alle gerechten is veganistisch. Doordat je bij gerechten een aparte topping kan kiezen, is er genoeg variatie. En voor de niet-veganisten zijn er ook toppings van kaas (panier) en kip. In de middag wordt er dagelijks vers naan-brood gebakken. “We hebben ervoor gekozen volkorenmeel te gebruiken. In de toekomst gaan we meer patisserie aanbieden.”

Moeizame start

Het begin was moeilijk. In april 2021 kwamen we hier, de verbouwing liep grote vertraging op door corona en leveringsproblemen. In eerste instantie waren we alleen open voor bezorging. Vanaf maart 2022 zijn we daarnaast ook echt als restaurant open. En sinds kort hebben we ook een klein terras.”

Lokaal inkopen en teamwork

Vanuit het idee ‘samen sta je sterk’ probeert Kisaan zo veel mogelijk producten te kopen bij leveranciers uit de buurt. Wijn van Vino Vero en Wijn & Kunst, frisdrank van Quench, koffie van Boon of een andere lokale branderij en thee van Kali Tengah.
Jatinder: Ik vind het heel belangrijk te benadrukken dat we dit restaurant samen met ons hele team van koks, schoonmakers en serveersters tot een succes maken: En ik versta onder ‘team’ ook onze buren, de buurt en onze klanten.”

Kisaan.nl

Tekst: Froukje Diekstra
Foto: Sara van der Borg