Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Het mooiste dakterras van de wijk

Er zijn van die mensen die het gewoon proberen. En soms lukt het dan. Zo ook Patricia Harland. Twaalf jaar runde deze Haagse een strandtent in de Dominicaanse Republiek. Sinds kort is ze terug in Den Haag. Voor haar jarige broer trok ze de stoute schoenen aan. Hij wilde zo graag een keer een rondleiding in de oude Plaatselijke Telefooncentrale. Je herkent het meteen als je over de brug van de Newtonstraat richting de stad fietst. Met dat mooie dakterras en dat groene dak.

Zonsondergang

Daar zie je jezelf toch zo zitten, in een luie stoel met een heerlijk drankje, uitkijkend op een prachtige zonsondergang? Het is een grote kolos van drie miljoen bakstenen op de kop van de Marnixstraat. Gebouwd tussen 1951 en 1955 voor het toen enorme bedrag van 12 miljoen gulden. Met extra dikke betonvloeren en zware telefooncentrales voor 20.000 aansluitingen. Met directievertrekken, een eigen medische dienst en helemaal bovenin de kantine onder het koperen dak. De verwarming werd gevoed met reststroom van de Gemeentelijke Energiecentrale aan de overkant.

Grootste plannen

Dertig jaar later is het pand alweer verlaten, ingehaald door de techniek. Voor de nieuwe digitale centrales is zo’n groot gebouw helemaal niet nodig. In een deel van het pand zit nu ondernemerscentrum De Hobbit. De eigenaar heeft grootse plannen met de rest, maar die zijn – helaas – nog ‘te vroeg om te vertellen’. Daarover meer een volgende keer. Dankzij Patricia, die na enig speurwerk de eigenaar belde en hem zo ver kreeg dat de wens van haar broer uitkwam: een privérondleiding door het monumentale pand.

Tekst: Arne Westerhof
Foto: VCI