Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Eekta, een veilige haven voor Surinaamse senioren

Stichting Eekta is al bijna een halve eeuw een baken van vrijwillige toewijding. Het nieuwe bestuur dat nu aan het roer staat, heeft een koerswijziging ingezet: waar Eekta vroeger voornamelijk de Hindostaanse senioren uit Paramaribo in Den Haag ondersteunde, heeft het huidige bestuur een brede doelgroep voor ogen: álle Surinaamse ouderen in Den Haag, met een speciale focus op Segbroek.

Versterken positie senioren

In het gebouw aan de Boylestraat, waar Eekta haar thuis heeft, ontmoeten we voorzitter Waheeda Amirkhan, penningmeester Priya Poeran en secretaris Savitri Changoe. “Hier zijn niet alleen Surinamers welkom.” benadrukt Waheeda, “Iedereen is van harte uitgenodigd. Onze voornaamste missie is het bieden van boeiende dagprogramma’s voor senioren. Onze senioren zijn allesbehalve zielig, maar vaak wel kwetsbaar. Wij streven ernaar om hun fysieke en mentale welzijn te versterken met dagelijkse activiteiten. Bovendien organiseren we minstens twee thema-activiteiten per maand om hun participatie in de maatschappij te vergroten. Zoals ons recente bezoek aan de tentoonstelling ‘Koloniaal Verleden’ in het Haags Historisch Museum, waar onze senioren zich diep bij betrokken voelden.

Keurmerk van vertrouwen

Priya voegt toe: “We begrijpen onze doelgroep goed en weten hoe we die moeten bereiken. En omgekeerd weten zij ons ook feilloos te vinden in de wijk. Het vertrouwen in Eekta is de afgelopen jaren gegroeid. We hebben bewezen dat we veel voor onze mensen kunnen betekenen omdat we dicht bij hen staan.” Savitri: “Het vrijwilligerswerk naast een fulltime baan kan zwaar zijn, maar het bestuur is vastberaden om door te gaan met dit belangrijke werk. We zijn verheugd dat we vorig jaar het Haags Vrijwilligers Keurmerk hebben ontvangen als maatschappelijk dialoogcentrum, waardoor we nu een serieuze partner zijn voor fondsen en subsidieverstrekkers.”

Gesprekken voeren en diversiteit

Bij Eekta kun je praten en vragen stellen over de meest uiteenlopende onderwerpen: over taxibusjes, huisvesting, gezondheidszorg, mantelzorg, digitalisering tot de positie van vrouwen en mannen. De vrijwilligers houden in de gaten of zaken goed gaan binnen de doelgroep. Bovendien werkt Eekta nauw samen met diverse groepen in de maatschappij.

150 jaar Hindostaanse immigratie en Herdenking 160 jaar Keti Koti

In het kader van dit belangrijke jubileumjaar voor de Hindostaanse immigratie heeft Eekta diverse activiteiten georganiseerd. Zoals optredens van Usha Gupta en Bhojpuri Hungama groep, een Chokha-proeverij, boekpresentatie en dialoog ‘Ongehoord en Ongezien’ en een culturele tentoonstelling ‘Sporen van Erfenis’. Het koloniaal slavernijverleden is op bezielende wijze herdacht. Er zijn gesprekken gevoerd over de impact van deze historische gebeurtenis en donkere bladzijde in de wereldgeschiedenis, met aansluitend een maaltijd met een typisch Surinaams gerecht Heri Heri (betekent: helen), bereid door het vrijwilligersteam van Eekta.

Met trots vooruit

Binnen het beleid van de stadsontwikkeling (Segbroek) zal ook voor Eekta mogelijk verandering plaatsvinden inzake huisvesting. Waheeda: “Hoewel we ons huidige pand moeten verlaten, koesteren we de wens om hier te blijven. Eekta heeft sinds maart 2023 een werkgroep Huisvesting geïnstalleerd die actief en vooruitstrevend aan de weg timmert in dit proces. We blijven positief en hebben vertrouwen in een goede oplossing.”

Stichting Eekta, Boylestraat 20,
e-mail
info@eekta.com

Tekst: Anneke de Graaf
Foto: Eekta