Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Als je klik-klik hoort moet ie haarscherp zijn

Poseren voor een portretfoto is geen kleinigheidje. Dat valt op, deze vrijdagochtend tijdens het wekelijkse fotografie-atelier door Ruud van den Houte, in de bibliotheek Segbroek. Niet draaien, hoofd een beetje naar links, niet zover, een beetje terug, hoofd een beetje omhoog, stil zitten en in de lens blijven kijken. Probeer om niet met je ogen te knipperen, hou vast en ontspan… Het resultaat mag er zijn: hele mooie en professionele portretfoto’s.

Plaatje met een praatje

Bij deze opdracht gaat het om ‘slow fotografie’. Ruud: “De ouderwetse methode van camera op statief, zorgvuldig instellen, en rekening houden met het licht en met houding. En als je de techniek eenmaal goed onder de knie hebt, wordt het een plaatje met een praatje. Dan kan je focussen op het model, een praatje maken, en ondertussen de mooiste persoonlijke portretten maken.”

Fotografen kijken de wereld in

Ruud woont in de wijk en geeft met plezier les aan 60-plussers. “Vrijwel allemaal gepensioneerd, en geïnteresseerd in wat er allemaal gebeurt. Dat maakt een fotograaf ook een goede fotograaf: fotografen kijken nieuwsgierig de wereld in.” Deze ochtend zitten ze in de bibliotheek, vorige week waren ze in het fotomuseum bij de expositie ‘Vrouwen aan het front’ om, met de woorden van Ruud, de grammatica van de foto’s te bekijken: “Wat is het standpunt van de fotograaf, wat wil ze laten zien, en zien en voelen wij dat ook?” Over twee weken zijn ze weer tussen mensen in het Haagse centrum te vinden. Of op de Kop van Zuid in Rotterdam, of in het Museon.

Opdrachten

De lessen zijn op vrijdagochtend en tussendoor zijn er opdrachten. Cursisten maken foto’s, uploaden deze en bespreken de resultaten dan weer samen. En dit jaar werken ze ieder aan een grote opdracht: hun eigen fotokalender voor 2024. Ruud: “Het is een clubje van acht ongeveer. Als je samen met fotografie bezig bent, leer je elkaar goed kennen, je stimuleert elkaar om goed te kijken en commentaar te geven. Je leert beter en ook anders kijken.”

Ruud doet nog meer

Hij studeerde aan de School voor Fotografie (KABK) in Den Haag, en aan de Filmacademie in Amsterdam. Hij fotografeerde voor allerlei bladen, en werkte als cameraman en belichter. Nu fotografeert hij nog steeds in opdracht en geeft les aan fotografieliefhebbers. En, heel bijzonder, hij gaat met groepen op fotoreizen. Dit jaar waren ze in Schotland en het plan is om in 2024 naar New York te gaan.

Meedoen met de vrijdagochtendclub? Mail: levenskunstfotografie@gmail.com
Meer weten over Ruud en zijn (les)werk? Kijk:
www.houtefoto.nl/bio

Tekst: Marieke Bauwens
Foto: Elly Boschma, cursist