Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

Van kolenkachel tot waterpomp

Op 22 september werd de oplevering van de Jaarsmahof gevierd in bijzijn van zo’n honderd bewoners, buren, belangstellenden en bobo’s. Het is de oude haardenfabriek van Jan Jaarsma, later postkantoor, die tussen de Fahrenheitstraat en de Ampèrestraat ligt. Een mooi project van de Haagse Woningvereniging 1854. Ooit opgericht om goede woningen te maken voor arbeiders en dat is nog steeds het doel. Het gaat om een monumentaal stuk industrieel erfgoed met 43 woningen rond een oude fabriekshal.

Hulp van de buurt

Architect Gerrit van Es en uitvoerder Marc Leenders staan te stralen. “Natuurlijk heeft het wat langer geduurd dan gehoopt, maar kijk eens hoe mooi nieuw met oud is geworden. Van kolenkachel tot waterpomp. Alles is duurzaam gebouwd, met de modernste technieken. En met behoud van de prachtige fabriekshal en het stalen toegangshek. En dat met spontane hulp van de buurt. De timmerman van twee huizen verderop heeft de oude ventilatieroosters helemaal perfect nagemaakt.”

Amor

De Jaarsmahof is speciaal gebouwd voor mensen uit het onderwijs, de zorg en hulpdiensten. Bewoners Celeste en Kika, beiden docent op het Maris college, staan ook te stralen. Ze hadden zich al drie jaar geleden ingeschreven, als nummer 1 en 3 en genieten nu van hun nieuwe woning. Samen hebben ze net een borrel georganiseerd voor de medebewoners, een goed begin. Ze staan tegenover de vitrines, tussen het hek en fabriekshal. In twee daarvan staan antieke Jaarsma-haarden. Eentje is type ‘Amor’. De luxe versie wel te verstaan, die een eeuw geleden maar liefst 80 gulden kostte.

De ‘Amor’ in de vitrine van de Jaarsmahof.

Foto top:  Celeste en Kika, collega’s en bewoners van het eerste uur.

Tekst en foto: Arne Westerhof