Bewoners van ReVa Groen en Duurzaam Cultuur, Sport en Religie Zorg, Hulp en Welzijn Veiligheid en Verkeer Wonen, Leren en Werken Gemeente en Politiek Geschiedenis van ReVa

School- èn buurtplein aan de Copernicusstraat

Het gaat goed met peuter- en basisschool De Elout. De directeur, Naomi Brandsma, is er na twee jaar helemaal op haar plek. En zo vlak voor de vakantie is ze tevreden. De formatie voor het volgend schooljaar is bijna rond en het schoolplein is aangepakt. De laatste schooldag draaide ze de deur met een gerust hart op slot. Grotendeels dan.

Buurtplein

Naomi: “Binnen in het schoolgebouw liep alles goed, maar aan het schoolplein moest echt wat gebeuren. Voor de kinderen van school en voor de kinderen uit de buurt. Na schooltijd spelen er veel kinderen uit de wijde omgeving, het is ook een echt buurtplein. Er is een nieuwe zandbak, met een schaduwdoek en een rode boom ernaast. Er zijn kleurige bloembakken, plantenbakken en een heg tegen het hek. Als alles goed doorgroeit, is de straat straks een groen plein rijker. Op initiatief van de leerlingenraad komt er een nieuwe glijbaan naast het voetbalveld. Want ze hebben gelijk, die is echt versleten.’’

Flauw

Elke ochtend liggen er joints, glas, plastic en allerlei troep in het speelhuisje. Naomi vindt het prima dat het gebruikt wordt, ook door jongeren, maar ze vraagt zich af of die zich realiseren dat er de volgende dag weer peuters en kleuters in klimmen. “En op 22 mei hebben we de planten in de bakken gezet en stond de boom er. Een week later, op 30 mei zagen we dat er plantjes uit waren gerukt en een tak van de boom af was getrokken. Zo flauw.’’

Gedeelde verantwoordelijkheid

“In de vakantie geeft iemand uit de straat de planten water, echt top. Zo blijft het groen.Omdat het een schoolplein èn een buurtplein is, heeft ook de gemeente een verantwoordelijkheid. Ze doet dan ook een oproep om er samen voor te zorgen dat het plein mooi en aantrekkelijk blijft, voor de school en voor de buurt. Naomi: Ik hoop dat iedereen een oogje in het zeil houdt.”

Tekst: Marieke Bauwens
Foto:
foto kapotte plantjes De Elout; foto’s plein Marieke Bauwens